Yoğunlaşma ve seyrelme fonksiyonları ile hipotez testi
Hypothesis testing in terms of concentration and attenuation functions
- Tez No: 131304
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Concentration function, attentuation function, quadrant dependence, probability ratio, convexs ordering
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YOĞUNLAŞMA VE SEYRELME FONKSİYONLARI ÎLE HİPOTEZ TESTİ Esin Koksal Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Damşman:Prof. Dr. Yalçın Tuncer #o = Po gibi bir yokluk hipotezinin H, = px alternatif hipotezine karşı testinde esas, uygun test bölgesinin bulunmasıdır. Bu bölge üzerinde birinci tip hata olasılığı a ve ikinci tip hata olasılığı fi en düşük düzeye getirilmeye çalışılır. Bu durumda en iyi test a değerli testler içinde gücü en yüksek olandır. Buna Neyman-Pearson test prosedürü denir. Neyman-Pearson test prosedürü p0 ve p, olasılık ya da olasılık yoğunluk fonksiyonlarının mevcut olması esasına dayanır. Bu çalışmada, olasılık ya da olasılık yoğunluk fonksiyonlarının bulunamadığı durumlarda da hipotez testlerinin yapılıp yapılamayacağı araştırılmıştır. Sonuçta, olasılık ya da olasılık yoğunluk fonksiyonları bilinmeden de yoğunlaşma ve seyrelme fonksiyonları yardımı ile kabul ve red bölgelerinin bulunabildiği gösterilmiştir. Bu sonuç bağımsızlık testlerinde de etkin bir yöntem olarak kullanılabilir. 2002, 61 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Yoğunlaşma fonksiyonu, seyrelme fonksiyonu, kadran bağımlılık, olabilirlik oram, konveks sıralama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HYPOTHESIS TESTING IN TERMS OF CONCENTRATION AND ATTENTUATION FUNCTIONS Esin Koksal Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tuncer Testing a null hypothesis such as H0 = p0 against the alternative #,=/?, is based on finding a suitable test region. In this region, probability of type-one error a and probability of type two error fi are to be minimized. As such, the best test is the most powerful test at a level- a. This line of testing is called to Neyman-Pearson test procedure. Neyman-Pearson test procedure presupposes existence of probability density functions. In this study, we propose to construct a test region for the case where the probability (density) functions do not exist. Finally, instead of probability (density) functions which do not exist, we use concentration and attentuation functions to find critical and acceptance regions. These results are used for testing independence as well 2002, 61 pages.