Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mesarya ovası tarım işletmelerinde yeter gelirli işletme büyüklüğü ve optimal üretim deseninin doğrusal programlama yöntemi ile tespiti
The Determination of production pattern and farm size with sufficient income by using of linear programming method in Mesarya plain of Turkish Republic of Northern Cyprus
  1. Tez No: 131341
  2. Yazar: AYER TIMBIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gross Margin, Variable Costs, Optimal Production Pattern, Gross Income, Net Farm Income, Sufficient Income
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MESARYA OVASI TARIM İŞLETMELERİNDE YETER GELİRLİ İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ VE OPTIMAL ÜRETİM DESENİNİN DOĞRUSAL PROGRAMLAMA YÖNTEMİ İLE TESPİTİ Ayer TIMBIL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taran Ekonomisi Anabilimdalı Danışman. Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ Mesarya Ovası taran işletmelerinde anket uygulanarak yapılan bu araştırmada; işletmelerin ekonomik yapılan, sermaye yapılan, yıllık faaliyet sonuçlan incelenmiş ve optimal üretim desenleri Doğrusal Programlama Metodu ile tespit edilmiştir. İşletmeler ortalaması olarak planlama sonucu elde edilen üretim desenine göre çalışıldığında, mevcut gelir düzeyinin % 15,41 fazlasının sağlanabileceği ortaya konulmuştur. Planlama ile işletmelerde mevcut duruma göre tanmsal gelirde %8,66- % 17,3 8 oranında artış meydana gelmiştir. Araştırma alanında 3083 sayılı Kanuna göre yeter gelirli işletme büyüklüğü, mevcut ahır ve ağıl kapasitesi çerçevesinde hayvancılığın da birlikte düşünüldüğü ve optimal bir üretim planına göre çalışıldığında, mevcut duruma göre 123,85 dönüm olarak tespit edilmiştir. 2003, 80 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Brüt Kâr, Değişen Masraf, Optimal Üretim Deseni, Saf Hasıla, Tanmsal Gelir, Yeter Gelir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis THE DETERMINATION OF PRODUCTION PATTERN AND FARM SIZE WITH SUFFICIENT INCOME BY USING OF LINEAR PROGRAMMING METHOD IN MESARYA PLAIN OF TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN C YPRUS(TRNC) Ayer TIMBIL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor : Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ In this research, the data were collected from farms of Mesarya Plain and questionnaire method was used. The economic structure and income of farms were examined. In addition, the optimal pattern of activities were found by using Linear Programming Metod. Production plans have provided that, 15,41 % increase in agricultural income. By means of sound planning in the typical Enterprises; as to the present circumstances of 8,66 %-17,38 % in the agricultural- income has been achiveved. The minimum farm size that will provide a sufficient income according to standarts indicated in the land reform law number: 3083, in the present circumstances making the best use of resources, has been calculated as a 123,85 donum. 2003, 80 pages