Kıbrıs Doğu Mesarya Bölgesi (Mesarga Ovası)kına gecesi geleneğinde müzik
Musi̇c i̇n the Cyprus East Mesarya Regi̇on's (Mesarga Plai̇n)henna ni̇ght tradi̇ti̇on
  1. Tez No: 485408
  2. Yazar: NERİMAN SUNİSİOĞLULARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Mesarya Ovası, Müzik, Kına, Kültürel Kimlik, Cyprus, Mesarya Plain, Music, Henna, Cultural İdentity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez, Doğu Mesarya Bölgesi içerisindeki kına gecelerinde yer alan pratiklerin edimsel ve söylemsel olarak kültürel zeminde irdelenmesine odaklanır. Kıbrıs adasında 1974 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğünde kurulan“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin”bir devlet olarak uluslararası tanınırlığının olmaması, adanın Kuzey kısmındaki Türkler için kimlik ekseninde özellikle siyasal zeminde ciddi sıkıntıları beraberinde getirir. Bu siyasal sıkıntılar adanın bu kısmına yönelik akademik ve kültürel çalışmalara da yansır. Bu çalışma, Kıbrıs'taki güncel durumun yani iki devletli ve iki uluslu yapının tanımlanması üzerine inşa edilmiş ve mümkün olduğunca siyasal ve kültürel bir polemik üretmekten uzak durulmaya çalışılmış, yalnızca müzikbilimi açısından veriler toplanıp, kuramsal bir çerçevede değerlendirilmiştir. Günümüzde kültürün homojen olmadığına hatta aynı soydan gelen toplulukların bile kimi davranışlarıyla birbirlerinden ayrıştığına ilişkin genel kabule destek veren bir etnografik çalışma olarak bu tez, Kıbrıs adasındaki Türklerin bahsedilen siyasal konjonktür çerçevesinde müzik özelinde nasıl bir kimliksel alan yarattıklarına yönelir. Kıbrıs'taki Türkler, zaman içindeki kendi içlerinde farklılaşmalarına ve Türkiyeli Türklerin de Kıbrıs'a göç etmeleri sonucunda kültürel temas yoluyla yeni bir melez kültür ürettiğine de şahitlik eder. Dolayısıyla bu tezde kına gecesi ve müzik özelinde Kıbrıs'taki kültürel pratik sahipleri, Türklük ekseninde iki farklı kültürel grup olarak kategorize edilmiş ve Kıbrıslı yerleşik olarak yaşayan (yerliler)“Kıbrıslı Türkler”; Türkiye'den özellikle 1974 sonrası göç edenler ise (göçmenler)“Türkiyeli Türkler”olarak tanımlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında yaşamlarını sürdüren bu heterojen toplumun kına geceleri içerisinde uygulamış oldukları edimler irdelenerek, edimler arasında farklılığı üreten dinamikler çerçevesinde, özellikle müziksel eksende kültürel kimliklerini nasıl biçimlendirdikleri ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the examination of performative and discursive applications which take place in henna nights in East Mesaoria Region on the cultural basis. Not having an international recognition of“Turkish Republic of Northern Cyprus”which was established under the guarantorship of Republic of Turkey in 1974, brings a rough ride, in the sense of identity, to those people who lives in the northern part of the island in the sense of identity, especially on the political ground. These political issues are also reflected on the academic and cultural studies relevant to this part of the island. This study has been built on the identification of the current state of the island, which is a state of including two separate binational countries on it, and a great effort has been made not to create any political and cultural arguments as much as possible, but only data have been gathered in terms of musicology and evaluated in an institutional framework. As an ethnographic study which supports the general acceptance that a culture does not stand discrete at all; moreover, even collateral communities decompose from each other with some behaviors, this thesis deals with how Turkish people living on the Island Cyprus create themselves an identity area within the abovementioned political conjuncture, specific to their music. The Turkish who live in Cyprus has been witnessing to their own differentiations in time and the production of a new hybrid culture with cultural contact with Turkish people who migrate from Turkey to Cyprus. Thus, on the basis of Turkishness, application owners specific to music and henna nights in Cyprus are categorized in two different groups: those who local Cyprus residents (natives) are defined as“Cypriot Turks”; and migrants from Turkey, especially after 1974 are defined as“Turkey Turks”. With scrutinizing the performances which are practiced at henna nights by this heterogeneous society living under the roof of Turkish Republic of Northern Cyprus, it will be attempted to reveal how they shape their cultural identities within the frame of the dynamics that produce the differences between performances, especially within the frame of musical axis.