Organik kimyada stereokimya konusunun programlı öğretimi üzerine bir çalışma
A study on programmed teaching of stereochemistry in organic chemistry
  1. Tez No: 131529
  2. Yazar: NAMUDAR İZZET KURBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TAŞKESENLİGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Organik kimya, stereokimya, programlı öğretim, stereokimya başarı testi, programlı basamaklar, öğrencilerin görüşleri, Organic chemistry, stereochemistry, programmed teaching, stereochemistry success test, programmed stages, the views of the students. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Doktora Tezi ORGANİK KİMYADA STEREOKİMYA KONUSUNUN PROGRAMLI ÖĞRETİMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Namudar İzzet KURBANOGLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yavuz TAŞKESENLİGİL Bu çalışmanın amacı; organik kimyada stereokimya konusunu, öğrenci merkezli öğretim yöntemi olan Skinner'in“programlı öğretim yöntemi”ile öğrencilere sunmalı, ve ayrıca,“programlı öğretim yönteminin”öğrencilerin organik kimyada stereokimya konusu ile ilgili kavramları anlama düzeyleri üzerine etkisini geleneksel öğretim yöntemi ile karşılaştırmaktır. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim dalında, aynı şubede okuyan 40 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Uygulama, 2002-2003 öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilmiştir. 40 ikinci sınıf öğrencisinden 20 öğrenci,“programlı öğretim yönteminin”kullanılacağı deney grubu; diğer 20 öğrenci ise geleneksel öğretim yönteminin kullanılacağı kontrol grubu olarak seçilmiştir. Bu seçim, öğrencilere ön test olarak sunulan stereokimya başarı testi not ortalaması sonuçlarına göre eşit olarak yapılmıştır. Uygulama, haftada dört ders saatini kapsayacak şekilde, deney grubunda organik kimyada stereokimya konusu, araştırmacı tarafından“programlı öğretim yöntemi”ile, kontrol grubunda ise ders hocası tarafından geleneksel öğretim yöntemi ile işlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak, stereokimya başarı testi, Programlı Basamaklar ve Öğrencilerin görüşleri olmak üzere başlıca üç ölçekten yararlanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde,“Çok Değişkenli Varyans Analizi”(MANOVA) ve“En Küçük Fark Kare Testi”(LSD) kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, öğrencilerin stereokimya konusu ile ilgili kavramları öğrenme basanları üzerine,“programlı öğretim yöntemi”ile geleneksel öğretim yöntemi arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılığın olduğunu göstermiştir. Ayrıca, cinsiyetin başarı üzerine etkisinin ve cinsiyet ile uygulama arasındaki etkileşimin istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. 2003, 143 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A STUDY ON PROGRAMMED TEACHING OF STEREOCHEMISTRY IN ORGANIC CHEMISTRY Namudar İzzet KURBANOGLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Education Supervisor: Prof. Dr. Yavuz TAŞKESENLİGİL The aim of the present study was to introduce stereochemistry in organic chemistry using Skinner's“programmed teaching method”, which is a student-centered teaching method, to the students, and in addition, to compare the effects of the“programmed teaching method”on the level of students' understanding of the concepts related to stereochemistry in organic chemistry with those of the traditional teaching methods. The study covered 40 students attending to the same class in the Department of Chemistry Education in the Kazım Karabekir Education Faculty at Atatürk University. The research was implemented during the first semester of the 2002-2003 Academic Year. Of the 40 second year students 20 were selected as the experimental group to whom“programmed teaching method”would be applied and the other 20 students were selected as control group to whom traditional teaching method would be applied. The distribution was made equally according to the results obtained from stereochemistry success test given to the students as pre-test. The study was implemented to cover four class hours a week. The subject stereochemistry in organic chemistry was taught to the experimental group by the researcher using“programmed teaching method”and to the control group by the course lecturer using traditional method. The data collection tools were stereochemistry success test, programmed stages, and the views of the students. In testing the research hypotheses,“Multiple- Variable Variance Analysis”(MANOVA) and“The Least Square Difference”(LSD) were used. The results indicate that there was a statistically significant difference between“the programmed teaching method”and“the traditional teaching method”on the success level of students' learning of the concepts related to stereochemistry. In addition it was found that the effect of gender on success and the interaction between gender and implementation were statistically significant. 2003, 143 pages