Toz altı kaynağıyla birleştirilen Fe 37 çeliğinin kaynak bölgesinin korozyonu
The Corrosion of welding zone of Fe 37 stell jointed with submerged are welding
- Tez No: 131598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GAVGALI, PROF. DR. MEHMET ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, ısıl işlem, kaynak bölgesi, toz altı ark kaynağı, mikro sertlik, Corrosion, heat treatment, welding of joint, submerged arc welding, micro hardness
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TOZ ALTI KAYNAĞIYLA BİRLEŞTİRİLEN Fe 37 ÇELİĞİNİN KAYNAK BÖLGESİNİN KOROZYONU Aynur ÇIRAK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Mehmet GAVGALI Ortak Danışman: Prof. Dr.Mehmet ERBİL Bu çalışmada St37 düşük karbonlu çeliğin X kaynak ağzı açılarak toz altı kaynağı ile birleştirmiş numuneler 500, 550, 600, 650 ve 700°C'de tavlanmış numunelerle ve tavlanmamış numuneler arasındaki korozyon davranışının nasıl değiştiği 0,3M NaCl ve 0,1M Na2S04 çözeltileri kullanılarak araştırıldı. Bu amaçla farklı sıcaklık derecelerde tavlanmış ve tavlanmamış numunelerin esas metal, kaynak bölgesi ve ısı tesiri altında kalan bölgelerinden numuneler hazırlandı. Yapısal özellikler; mikro sertlik cihazı, metal mikroskobu, lineer polarizasyon ölçme yöntemi, alternatif akım (A.C) empedans yöntemi ve SEM kullanılarak incelendi. 0,3M NaCl çözeltisi kullanılması durumunda, esas metalin 500°C, ısı tesiri altında kalan bölgenin (İT AB) 550°C ve kaynak bölgesinin 650°C'te ve 0,1M< Na2S04 çözeltisinde esas metalin 500°C, ısı tesiri altında kalan bölgenin (ITAB) 700°C ve kaynak bölgesinin 650°C'de yapılan tavlama sonucunda en yüksek polarizasyon direncine sahip olduğu görüldü. En iyi korozyon direncine sahip bir kaynak birleştirmesi elde edilebilmesi için 0,3M NaCl ve 0,1 M Na2S04 çözeltisi için ise 500°C sıcaklıktaki tavlama işleminin yeterli olduğu sonucuna varılmıştır. 2003, 109 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE CORROSION OF WELDING ZONE OF Fe 37 STEEL JOINTED WITH SUBMERGED ARC WELDING Aynur ÇIRAK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asist. Prof. Dr. Mehmet GAVGALI Co-Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ERBİL In this study, by using solitions of 0,3M NaCl and 0,1 M Na2S04, it was researched how does change corrosion attitude among opening X weld nozzle of Fe 37 low carboneceous steel, samples connected submerged arc welding which were annealed at. 500, 550, 600, 650 and 700°C respectively and samples not annealed. For this propose species from basic metal, weld section and the head affected zone of annealed at different temperatures and samples not annealed were prepared, structural characteristics were investigaled by micro-hardness apparatus, metal microscope,- linear-polarization measurement, alternative-current (AC) empedance method and SEM. At the end of experimental study, improvement in corrosion resistance by all the anneal temperatures was found. İt was seen when 0,3M NaCl solution was used, basic metal annealed at 500 °C, the section affected by tempareture at 550°C, the section at 650°C temperature and with 0.1M Na2S04 solution basic metal annealed at 500°C, head affected zone by temperature at 700°C and weld section annealed at 650°C temperature have the lawest corrosion resistance that has the best corrosion-resistance, in order to obtain weld connection that has the best corrosion resistance, it was concluded that anneal process at 500°C temperature for 0,3M NaCl solution and 0,1 M Na2S04 solution is enough. 2003, 109 pages