Synthesis and characterization of new lanthanide oxyphosphates
Yeni lantanit oksifosfatlarının sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 131663
  2. Yazar: SEVİM DEMİRÖZÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE MORKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksifosfat, sodyum disprosyum oksifosfat, XRD, Difer ansiyel Termal Analiz, sodyum neodyum oksifosfat. vıı, Oxyphosphates, sodium dysprosium oxyphosphate, XRD, Dif ferential Thermal Analysis, sodium neodymium oxyphosphate, sodium gadolinyum oxyphosphate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET YENİ LANTANİT OKSİFOSFATLARIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Demirözü, Sevim Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ayşe Morkan Şubat 2003, 64 sayfa Bu tezin ilk kısmında sodyum gadolinyum oksifosfat, Na2GdOP04, 600-1300°C sıcaklık aralıklarında aşağıdaki katı hal reaksiyonu kullanılarak sentezlendi. Gd203 {s) + 2Na2HP04 w- > 2Na2GdOP04 w + H20 (g) Elde edilen ürünlerin XRD ve İR verileri, Na2GdOP04 bileşiğinin 1200°C de 11 saatlik reaksiyon sonunda sentezlendiğini ve daha önce literatürde rapor edilen Na2GdOP04 ile benzer yapıda olduğunu gösterdi. İkinci kısımda literatürde daha önce rapor edilmeyen sodyum neodmiyum ok sifosfat, Na2NdOP04, farklı başlangıç maddeleri kullanılarak üç ayrı set halinde katı hal reaksiyonları ile sentezlendi. vıÜrünün yapısı Infrared Spektrumu, X-ışım Toz Difraksiyonu (XRD) ve Difer ansiyel Termal Analiz yöntemleri (DTA) kullanılarak karakterize edildi ve bu bileşiğin daha önce literatürde Gönen tarafından verilen Na2GdOP04 yapısı ile izomorf olduğu saptandı. Elde edilen bu yeni bileşiğin 1000°C deki X-ışım toz difraksiyon deseni ve Infrared spektrumları incelendiğinde, yapısının ortorombik ve birim hücre boyutlarının a=15.924, b=10.734, c=13.171 A° olduğu bulundu. Diferansiyel Termal analiz yöntemiyle bileşiğin 1378°C ye kadar kararlı olduğu saptandı. Son olarak, üçüncü kısımda ise bir başka yeni ve literatürde daha önce rapor edilmeyen sodyum disprosyum oksifosfat, Na2DyOP04, iki farklı katı hal reak siyonu ile sentezlendi. Bu reaksiyonlardan elde edilen ürünlerin X-ışmı toz difraksiyonu ve Infrared verileri incelendiğinde Na2DyOP04 ün ortorombik yapıda iki farklı fazda olduğu görüldü. Bunlardan biri daha önce literatürde verilen Na2GdOP04 ve bizim çalıştığımız Na2NdOP04 ile izomorf olduğu saptandı ve birim hücre boyutları a=14.676, b=10.623, c=13.042A° olarak hesaplandı. Diğer ortorombik yapının ise KTİOPO4 (KTP) ile izomorf olduğu bulundu ve birim hücre boyutları a=12.856, b=10.621, c=6.403 A° olarak hesaplandı. Bu bileşiğin diferansiyel termal analiz yöntemleriyle, 1360°C de kararlı olduğu görüldü. Ayrıca Na2DyOP04 bileşiğinin İR verilerininde literatürle uyumlu olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NEW LANTHANIDE OXYPHOSPHATES Demirözü, Sevim Master of Science, Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Ayşe MORKAN February 2003, 64 pages In the first part of this thesis, the synthesis and structure of sodium gadolinium oxyphosphate, Na2GdOP04, was investigated by the following solid-state reaction at 600-1300°C. Gd203 (S) + 2Na2HP04 w- > 2Na2GdOP04 (s) + H20 {g) X-ray powder diffraction and Infrared data of the products obtained showed that Na2GdOP04 could be synthesized at 1200°C for 11 hours and resemblance to the orthorhombic phase of Na2GdOP04 reported previously by Uztetik et al. In the second part, the synthesis of Na2NdOP04 which was not reported before has been done by using three different sets of starting materials through the solid state reactions. The structure of this compound was characterized by Infrared spectra(IR), X-Ray Powder Diffraction (XRD) and Differential Thermal Analysis (DTA) and ivfound that it was isostructral with Na2GdOP04 which was reported by Gönen et al. Investigation of XRD and IR spectra of this compound, at 1000°C showed that the structure of Na2NdOP04 was orthorhombic and the unit cell parameters were found to be a=15.524, b=10.734, c=13.171 A0 by indexing the X-ray powder diffraction data. It was also detected this compound is stable up to 1378°C by using differential thermal analysis method. In the third part, the synthesis of another new oxyphosphate which has not been reported in the literature before, sodium dysprosium oxyphosphate, Na2DyOP04, was introduced by using two different solid-state reactions. The examination of the X-ray powder diffraction and Infrared spectra of the products obtained showed that Na2DyOP04 was in orthorhombic structure with two different phases. One of these was found to be isomorphous with Na2NdOPÛ4 prepared in our laboratories and Na2GdOP04 given in literature previously and the cell parameters were calculated as a=14.676, b=10.623, c=13.042A°. The other one was detected to be isostructral with KTİOPO4 (KTP) and the unit cell parameters of the second phase were calculated as a=12.856, b=10.621, c=6.403 A0. With differential thermal analysis method, it was seen this compound was stable up to 1360°C. On the other hand the Infrared data of Na2DyOP04 were consistent with the literature.