A Study on the mass density measurements to detect micelle size and structure in micellar nematic phases
Miselli nematik fazlarda misel büyüklüğünün ve yapısının yoğunluk ölçümleriyle belirlenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 131662
  2. Yazar: EROL AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ACIMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğunluk ölçümleri, Misel Geometrisinin Değişmesi, Kiral Adım Uzunluğu, Faz Geçişleri, Density Measurements, Change of Micelle Shape, Chiral Pitch, Phase Transitions
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
DL-serin ve DL-alanin esterlerden oluşan rasemik nematik fazların ana molekülleri, L-izomerleri ile değiştirildiklerinde titreşim yoğunluk metresiyle 20°C de yoğunlukları ölçülmüştür. DL-serin sistemlerinde, L-izomerinin derişimi arttıkça yoğunluklarının arttığı fakat alanın esterlerde ise tam tersi olduğu yani yoğunluklarının azaldığıbulunmuştur. Bu sonuçlar, rasemik nematik fazlardan kiral nematik fazlara geçildiğinde misellerin yapı değişikliğine uğradığı ve dolayısıyla farklı istiflendikleri, yani rasemik nematik ve kiral nematik fazlarda optikçe etkin merkezlerin farklı etkileşmelerden kaynaklandığı şeklinde yorumlanmıştır. Bundan başka, bir akiral faza hidrofob kısımları farklı olan konuk moleküller (örneğin, fenol ve sikloheksanol) eklendiğinde faz yoğunluğunu birbirinin tersi şeklinde etkiledikleri, aromatik halkaya sahip konuk moleküllerin sikloheksil halka içerenlere göre daha yoğun oldukları görülmüştür. Ayrıca, LN* ve N*l faz geçişleri incelenmiştir. N*l faz geçişinde bir süreksizlik saptanmış ancak LN* faz geçişinin tekrarlanabilirliği gözlenmemiş ve bu sonucun literatürle uyuştuğu bulunmuştur. Son olarak, sıcaklığın kullanılan kiral fazlann heliks adımları üzerine etkisi araştırılmıştır. Genel olarak, bu fazların hetiks adımının sıcaklıkla kısalması, miseller arasındaki etkileşimlerin azalmasına bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mass density measurements obtained from a vibrating densitometer at 20°C, as the DL-serine esters (hosts) of the achiral nematic phases were replaced by their corresponding L-isomers show that the volume of the individual micelles decreases but that of the corresponding alanine esters increases. These results were interpreted as the change of the shape of micelles and consequently their packing iiias one goes from an achiral nematic phase to the corresponding chiral one, arising from different interactions of the chiral center in the chiral phases and the racemic achiral phases. Furthermore, solutes differing only in hydrophobic parts (e.g. phenol and cyclohexanol) as added to an achiral phase have an opposite effect on density. Aromatic rings produce denser phases than the cyclohexyl rings. In addition, the phase transitions, LN* and N"l were investigated. At the N*l phase transition a discontinuity was detected but the LN* phase transition was not reproducible which is in agreement with the literature. Finally, the effect of temperature on the pitch of the used chiral phases has been investigated. In general, the pitch decreases with increasing temperature which is attributed to the weakening of intermicellar interactions.