Acil servise başvuran spontan subaraknoid kanamalı hastalarda serum nesfatin-1, leptin ve ghrelin seviyeleri ile klinik şiddet ve hastane içi mortalite arasındaki ilişki
The relevance of serum levels of nesfatin-1,leptin and ghrelin compared to clinical severity and hospital mortality in the patients admitted to emergency department due to spontaneous subarachnoid hemorrhage
- Tez No: 388765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Ghrelin, Leptin, Nesfatin-1, Subaraknoid kanama, Ghrelin, Leptin, Nesfatin-1, subarachnoid hemorrhage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Beyinde subaraknoid mesafe içerisine genellikle arteryel nadiren de venöz nedenlere bağlı olarak meydana gelen kanamaya subaraknoid kanama (SAK) denilmektedir. Morbidite ve mortalitesi yüksek olan bu klinik durumun tanısının erken konulması ve tedavisinin erken planlanması prognoz açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle erken tanı koyabilmek ve mortaliteyi azaltabilmek için görüntüleme yöntemlerine ilaveten moleküler biyobelirteçlere gereksinim vardır. Yapılan son çalışmalarda Nesfatin-1, Leptin ve Ghrelin'in bir inflamasyon sebebi olan SAK'da etkileri olabileceği bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı spontan SAK ile acil servise başvuran hastalardaki serum Nesfatin-1, Leptin ve Ghrelin seviyelerinin klinik şiddet ve hastane içi mortaliteyle ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Acil serviste spontan SAK tanısı alan 66 hasta çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu için 23 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. SAK tanısı hastalara Bilgisayarlı Beyin Tomografisi (BBT) çekilerek konuldu. Hastalar acil servise başvurduklarında kan örnekleri alındı ve alınan bu kan örneklerinde hastaların serum Nesfatin-1, Leptin ve Ghrelin seviyelerine bakıldı. Bu testlere ilaveten hastaların karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri ve tam kan sayımı incelemeleri yapıldı. Bulgular: Hastaların acil servise başuru anındaki serum Leptin seviyeleri anlamlı derecede yüksek saptandı (p0.05). Hastaların Nesfatin-1, Leptin ve Ghrelin seviyelerinin klinik şiddet ve hastane içi mortaliteyle ilişkisi incelendiğinde anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Subaraknoid kanamalı hastalarda serum Leptin seviyesi artmakta, Ghrelin seviyesi azalmakta, Nesfatin-1 seviyesi ise değişmemektedir. Hastaların serum Leptin, Ghrelin ve Nesfatin-1 seviyelerinin klinik şiddet ve hastane içi mortaliteyle bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objejtive: Subarachnoid hemorrhage (SAH) is defined as generally arterial and rarely venous bleeding in the subarachnoid space. Early diagnosis and early management of this entity with high morbidity and mortality are of vital importance. Therefore, in order to establish an early diagnosis and management, besides imaging tools, there is need in molecular biomarkers. In the recent studies, Nesfatin-1, Leptin and Ghrelin are thought to have role in SAH as an inflammatory process. The aim of this study is to investigate serum Nesfatin-1, Leptin and Ghrelin levels and their correlation with clinical severity and hospital mortality in patients with spontaneous SAH. Material and Method: Sixty-six patients with spontaneous SAH in the Emergency department were included into the study. For control group, 23 healthy volunteers were included. The diagnosis of SAH was made by Brain Computed Tomography. On admission, blood samples of the patients were taken and evaluated in terms of Nesfatin-1, Leptin and Ghrelin levels. In addition to these tests, we obtained liver function tests, kidney function tests and complete blood count tests from the patients. Results: Leptin levels of the patients on admission were significantly elevated (p0.05). Conclusion: In patients with SAH, Leptin level increases, Ghrelin level decreases and Nesfatin level does not change. Serum Leptin, Ghrelin and Nesfatin-1 levels are not correlated with clinical severity and hospital mortality.