Control and data acquisition of tensile testing machine by using microcomputer
- Tez No: 13198
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER GÜNDÜZ BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çekme deneyi, basma deneyi, mekanik özellikler, bilgi aktarımı, Tensile testing, compression testing, mechanical properties, data acquisition
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR KULLANIMIYLA ÇEKME TEZGAHINA KONTROL VE BÎLGÎ AKTARIM SİSTEMİNİN UYARLANMASI ÖZDOGAN, Levent Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Gündüz BİLİR Şubat 1991, 158 sahi f e Bu çalışmada, ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü, Malzeme Test Laboratuvarı 'nda bulunan, 40 tonluk çekme tezgahına bir bilgi aktarım sistemi tasarımlanması ve üretimi amaç edinilmiştir. Kurulan sistemin doğruluğu deneyler yapılarak kanıtlanmaya çalışılmıştır. Test örneğinin uzaması, tasarımlanan, elektriksel olarak doğrusal uzunluk ölçme cihazı ile belirlenmiştir. Aynı şekilde, uygulanan kuvvetin ölçülmesinde, elektriksel basınç ölçme cihazı kullanılmıştır. Gerilme ve şekil değiştirme verileri, A/D çevirici ile desteklenmiş, bilgi alıcı sistem üzerinden bilgisayara aktarılarak elde edilmiştir. Sonuçlar iki boyutlu bilgisayar grafiği kullanılarak gösterilmişlerdir. Tasarımlanan yeni sistem basma deneylerini de yapabilecek yeterliliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROL AND DATA ACQUISITION OF TENSILE TESTING MACHINE BY USING MICROCOMPUTER ÖZDOGAN, Levent M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. DrQ Ömer Gündüz BİLİR February 1991, 158 pages In this study, a data acquisition system is designed and manufactured for 40 t tensile tasting machine, in the Material Testing Laboratory of the Mechanical Engineering Department in METU. The feasibility of the set-up is tried to be proved by performing experiments. A special linear variable differential transformer (LVDT) is designed and used for determinating the elongation of a test specimen. The applied force is measured by using the designed pressure transducer. Stress-strain data is obtained by the aid of a microcomputer, through A/D converter supported data acquisition system. The results are also presented using two dimensional computer graphics. This new designed system can also applied for the compression testing.