Crank-rotatibility synthesis and automatic generation of the input-output equations of mechanisms
- Tez No: 13199
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REŞİT SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Krank-Olabilme, Mekanizmada Tip Belirlenmesi, Kinematik Sentez, Mekanizmaların Girdi-Çıktı Denklemleri, Kinematik analiz, Crank-Rotatibility, Type Determination of Mechanisms, Kinematic Synthesis of Mechanisms, Input-Output Equations of Mechanisms, Kinematic Analysis
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
MEKANİZMALARDA KRANK-OLABİLME SENTEZİ VE GİRDİ-ÇIKTI DENKLEMLERİNİN OTOMATİK OLUŞTURULMASI KANBERO?LU, Ali Kunter Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y.Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Reşit SOYLU 79 sayfa, Şubat 1991 ÖZET Bu tezde ele alınan ilk temel konu tek serbestlik-dereceli mekanizmalarda krank-olabilme sentezidir. Bu sentez problemi, burada istenen herhangi bir uzvun krank olabilmesi için gereken mekanizma boyutlarının belirlenmesi olarak tanımlanmıştır. Geliştirilen sentez algoritması krank-olabilme şartlarını analitik olarak vermektedir. Bu şartlar mekanizma boyutlarını içeren cebirsel eşitsizlikler şeklindedir. Metod, genel girdi-çıktı denklemi elde edilebilen herhangi bir düzlemsel veya uzaysal mekanizmaya uygulanabilir. Burada, genel girdi-çıktı denklemi, tek serbestlik-dereceli mekanizmanın“herhangi”iki eklem değişkeni İle mekanizma boyutları arasındaki ilişkiyi kapalı formda veren bir denklem olarak tanımlanmaktadır. Bu algoritma, aynı zamanda bir uzvun limit pozisyonlarını bulmak için de kullanılabilir. vİkinci temel konu, tek serbestlik-dereceli, döner ve kayar eklemler içeren düzlemsel mekanizmaların genel girdi-çıktı denklemlerinin otomatik olarak elde edilmesidir. Bu denklemler iki değişik algoritma aracılığıyla bulunan (u+1) denklemden, istenmeyen u adet eklem değişkeninin ardışık olarak elimine edilmesi ile oluşturulur. Eliminasyon işlemleri kullanılan bilgisayar zamanını minimize edecek şekilde gerçekleştirilmektedir. Önceki paragraflarda bahsedilen her iki algoritma da çok yoğun ve hata yapılabilecek cebirsel işlemler içermektedir. Bu yüzden IBM uyumlu bilgisayarlar için sembolik manipülasyon paketleri de içeren bir bilgisayar programı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
CRANK-ROT ATIBILITV SYNTHESIS AND AUTOMATIC GENERATION OF THE INPUT-OUTPUT EQUATIONS OF MECHANISMS KANBERDfiLU, Ali Kunter Faculty of Engineering Mechanical Engineering Department, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Reşit SOVLU 79 pages, February 1 99 1 ABSTRACT The first major topic covered in this thesis is the crank-rotatibility synthesis of single degree-of-freedom mechanisms. This synthesis problem is defined, here, to be the determination of the allowable dimensions of a mechanism such that, any desired link can act as a crank. The developed synthesis algorithm yields, analytically, the conditions that ensure crank-rotatibility. These conditions are in the form of algebraic inequalities that involve the dimensions. The method is applicable to any planar or spatial mechanism, for which an appropriate generic input-output equation may be derived. A generic input-output equation is defined to be the closed-form functional relation between“any”two joint variables and the dimensions of a single degree-of-freedorn mechanism. The algorithm can also be used to determine the limit positions of any link in the mechanism. iiiThe second major topic considered is automatic generation of the generic input-output equations of single degree-of-freedom, planar mechanisms with revolute and prismatic joints. These equations are derived by successively eliminating u unwanted joint variables from (u+1) non-linear equations which are derived from the vector loop-closure equations of the mechanism via two different algorithms. The input-output equation is obtained at a minimal computational cost, since u is minimized as much as possible and the eliminations are performed in a suitable order, using suitable equations. Both of the algorithms discussed in the previous paragraphs require tedious and error-prone algebraic manipulations. Hence, computer codes, which also contain symbolic manipulation packages, have been developed to implement them on an IBM compatible personal computer.