İntihar girişimleri üzerine bir çalışma
A studay on attempted suicides
- Tez No: 132092
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İntihar, intihar girişimi, intihar davranışı, parasuisid, intihar girişimi hızı, tekrarlayan intihar girişimi, Suicide, attempted suicide, suicidal behaviour, parasuicide, rate of attempted suicide, repeated attempted suicide
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
89 ÖZET İntihar Girişimleri Üzerine Bir Çalışma. Bu çalışma Dünya Sağlık örgütü Avrupa bölgesel ofisi tarafından 1988 yılında başlatılan Avrupa'da intihar girişimlerini araştırmayı amaçlayan çok merkezli çalışmanın bir parçası olarak planlanmıştır. Çalışmada intihar girişiminde bulunmuş bir hasta grubu örneğinde tekrarlayan intihar girişimi hızı ve bu girişimler ile ilişkili olabilecek aktörler incelenmiştir. İntihar girişiminde bulunmuş ve bu girişim sonrasında EPSIS-I görüşmesine katılmış olan hastalarla bir izlem dönemi sonrasında tekrar görüşme yapılarak EPSIS-II formu uygulanmıştır. İzlem döneminde tekrar intihar davranışında bulunan ve bulunmayan vakaların bireysel, sosyal ve ailesel özellikleri karşılaştırılarak intihar davranışında etkili olabilecek faktörler ve intihar girişimlerinin sonuçlan saptanmaya çalışılmıştır. EPSIS-I çalışmasına katılmış 63 intihar girişimi vakasından 26'sı (%41.2) ile ilk görüşmeden ortalama 28.88 ay sonra izlem görüşmesi yapılmıştır. Çalışmaya katılan vakaların kadın/erkek oram 2.7'dir. Erkeklerde ortalama yaş 29.43(±5.62), kadınlarda 24.26(±5.39) olup, yaşlar 16 ile 37 arasındadır. 26 vakadan 51 (%19.2) izlem döneminde tekrar intihar girişiminde bulunmuştur ve bu vakalardan da 4'ü (26 vakanın %15.38'i) bu girişimi ilk görüşmeden sonraki ilk yıl içinde gerçekleştirmiştir. Tekrar intihar girişiminde bulunanlarda ortalama yaş 27.00(±8. 15)'dir ve bu grupta tekrarlayıcı olmayanlara göre medeni durum değişikliği, zorlu yaşam olayları ve işsizlik daha sık görülmektedir. Sonuçlar intihar girişimlerinin genç erişkin yaş gruplarında ve kadınlar arasında daha yaygın olduğunu, intihar girişimlerinin çoğunlukla başkalarından yardım aramak ve umutsuzluğu göstermek niyeti taşıdığım, tekrarlayıcıların daha sık intihar düşüncesi yaşadığını, önceden intihar davranışı bulunmasının ve zorlu yaşam olaylarının tekrar intihar girişiminde bulunma riskini artırdığını göstermektedir. İntihar girişiminde bulunanların çoğunluğu bu girişimlerden sonra yeterli psikiyatrik tedavi almamakta ve genellikle bu davranışları aileleri ve arkadaşları tarafından onaylanmamakla birlikte tamamen de yalnız bırakılmamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
90 SUMMARY A Study on Attempted Suicides. This study is designed as a part of an international colloborative study on attempted suicide initiated by Europe Regional Office of the World Health Organization (WHO) in 1988. The study examined the rate and associated features of repeated suicide attempts in a sample group of patients attempted suicide previously. The follow-up interview schedule (EPSIS-H) was carried out with the patients who had attempted suicide and participated in the first interview (EPSIS-I) after their index attempts. Personal, social and family characteristics of repeater and non-repeater cases which could have had any effects on then- suicidal behaviours and outcomes of attempted suicides were examined. Follow-up interviews have been performed with 26 cases (41.2 %) out of 63 whom could be reached and accepted interviewing after a mean 28.88 months of interval. The female/male ratio of interviewed cases was 2.7. The mean age was 29.43(±5.62) years for men and 24.26(±5.39) for women, ranging from 16 to 37 for both sexes. Five cases (19.2 %) out of 26 reported that mey have repeated their attempts at least once again since the first interview and 4 of them (15.38 % of 26 cases) repeated their attempts in the first year following their index attempts. The mean age of repeaters was 27.00(±8.15). The repeater group has generally been found having marital changes or problems, difficult or unpleasant life events and, unemployment more common than non-repeaters. The results showed that attempted suicide was more common among women and younger age groups, parasuicidal behaviours were mostly aimed at seeking help from other people or showing desperations, repeaters have experienced much more suicidal ideation than non-repeaters in the follow-up period, previous parasuicidal behaviours and difficult or unpleasant life events increased the risk of repetition of parasuicidal acts. Most of the people who attempted suicide neither had enough psychiatric therapy nor referred to or took advantages of mental health services following then- attempts. Although suicidal thoughts or behaviours of the attempters were not approved by then- relatives and friends, they were not totally deserted or left alone in general.