Subtrokan terik femur kırıklarında 95 derecelik AO/ASIF kondiler plak uygulanan hastaların tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 132167
  2. Yazar: MEHMET HİKMET GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Subtrokanterik femur kırıkları, 95 derece kondiler plak, Subtrochanteric femur fractures, 95 degree angle blade plate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Subtrokanterik femur bölge kırıkları, proksimal femur kırıklarının %I0-15'ini oluşturur. Genelde genç yaş grubunda yüksek enerjili, ileri yaş grubunda ise düşük enerjili bir travmaya bağlı olarak meydana gelir. Subtrokanterik femur bölgesinde medialde kompresyon, lateralde germe kuvvetlerinin varlığından dolayı, kırıklarının tedavisinde biyomekanik, anatomik ve klinik özelliklerinin tedaviyi yönlendiren bekim tarafından, çok İyi bilinmesi gerekir. Tedavide amaç; kırıklı olgunun en kısa zamanda kırık öncesi duruma getirilmesi, morbidite ve mortaütenin azaltılmasıdır. Bunun için ise genellikle cerrahi tedavi gereklidir. Subtrokanterik femur kırıklarının tedavisinde seçilecek yönteme karar verilirken, olgunun yaşı, genel durumu, kemik kalitesi ve oluşan kırığın tipi dikkate alınmalıda-. Bu çalışmada Fırat Üniversitesi T» Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Ocak 1999 ve Ağustos 2002 tarihleri arasında, AO/ASIF (Association tor the Study of Internal Fixation) 95 derecelik kondiler plak ile ameliyat edilmiş 9'u kadın, 20'si erkek toplam 29 subtrokanterik femur kırıklı olgu kontrole çağrıldı. Yapılan fizik muayene ve incelenen takip dosyalan sonucu, elde edilen verileri literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık. Olguların yaş ortalaması 39 (1 1-73) olup, en çok kırık görülen yaş hem erkek hem de kadınlarda 11-20 yaş grubuydu. Kırıklara oluş nedenleri incelendiğinde, %75.9'unun yüksek enerjili ve %24.inin düşük enerjili bîr travma öe meydana geldiği görüldü. Onbeş olgunun (%51.7) kırığı stabil iken, 14 olgunun (%48.3) krnğı instabildi. Olguların %51.7'si ilk beş günde ameliyata alındı. Ameliyata almış süresi ortalama 8 (1-26) gündü. Olguların %89.6'sı genel, %6,n epidural ve %3J'i epidural sonrası genel anestezi ile ameliyat edildi Ortalama kaynama sûresi 7.7 aydı. Ameliyat sonrası olguların %20.7'sinde erken, %31'inde geç komplikasyonlar tespit edildi Üç olguda (%10.4) 10 dereceyi aşan varus deformitesi görüldü. Erken komplikasyonlar enfeksiyon, pansitopeni, prerenal azotemi, akciğer stazı, deliryum tremans ve derin ven trombozuydu. Geç komplikasyonlar kaynama gecikmesi, implant yetersizliğine bağlı yineleyen kırık, kaynamama, hatalı kaynamaya bağlı hareket kısıtlılığı ve ekstremite kısalığı şeklindeydi.Kliniğimizde uygulanan bu tedavi klinik ve radyolojik olarak J.C. Foster Ölçütlerine göre değerlendirildiğinde %65.5'i mükemmel, %13.8'i iyi, %6.9'u orta ve%13.8'ikötüidi. Sonuç olarak; hemen her türlü subtrokanterik femur kırıklarında uygulanabilmesi, uygulama tekniğinin nispeten kolay olması, diğer bir çok implanta göre ekonomik ve kolay temin edilebilmesi, fazla bir teknik ekipman gerektirmemesi ve belirli teknik detaylara dikkat edilerek kullanıldığında diğer implantlarla mukayese edilebilir bir basan oranına ulaşılabilmesi gibi faktörler, AO/ASIF 95 derecelik kondiler plağın, ülkemiz koşullarında tercih edilebilir bir implant haline gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca edindiğimiz deneyimlerle bu implantın sosyokültürel düzeyi daha yüksek olgularda daha da başarılı olacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Subtrochanteric femur fractures are 10-15% of proximal femur fractures. In younger age group it is usually due to high energy trauma and in older age group due to hi w energy trauma. Due to presence of compression force on medial side and tensile force on lateral side, physician should know biomechanic, anatomic and clink properties of fractures very well Aim of treatment is to get the fractured patient to previous unfractured health status and to decrease morbidity and mortality. So, usually surgery is indicated. Selection of treatment method of subtrochanteric femur fractures should be made according to age of patient, general health status, quality of bone and type of fracture. This study was performed in Firat University Faculty of Medicine, Orthopedics and Traumatology Clinic between January 1999 and August 2002. Totaly 29 subtrochanteric femur fracture patients 9 females and 20 males treated with AO/ASIF 95 degree angle blade plate were recalled for the control examination.We aimed to discuss data from the physical examination and patient files according to literature knowledge. Mean age of the patients was 39 (11-73) and fractures were mostly seen in 1 1-20 age group in both sex. As causes of fracture, 75.9% were due to high energy trauma, 24.1% due to tow energy trauma. Fracture oî 15 patients (51.7%) were stable, 14 (48.3) were unstable. 51.7% of the cases were operated in the first five day and mean time till the operation is 8 (1-26) days. 89.6% of the patients were operated via general anesthesia, 6.8% via epidural anesthesia and 3.5% via general anesthesia after epidural anesthesia. Mean fracture healing time was 7.7 months. After operation 20.7% of the patients had early complications and 31% had late complications. Varus deformity more than 10 degrees was seen in three (10.4%) cases. Early complications were infection, delirium tremans and deep vein thrombosis. Late complications were delay in union, refracture due to implant failure, nonunion, motion restriction due to malunion and shortness of the extremity. When these treatments performed in our clinic were evaluated in accordance with J.C. Foster criteria 65.5% of our results were excellent, 13.8% good, 6.9% intermediate and 13.8% poor.As a result; factors that it can be used in almost all subtrochanteric femur fractures, relatively easier application tecnique, cheaper and easier to provide than many other implants, not requiring too much equipment and success rate close to other implants when used in accordance with certain technical detalis, make AO/ASIF 95 degree angle blade plate preferrable in our country. With our experience we believe that this implant will be more successful in patients in high sociocultural status.