Ratlarda deneysel olarak abdominal aort anevrizması oluşturulması ve indometasinin anevrizma gelişimine etkisinin araştırılması
- Tez No: 132196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Abdominal aort anevrizması, kalsiyum klorid, indometasin, Abdominal aortic aneurysm, calcium chloride, indomethacin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
53 VÜ.OZET Abdominal aort anevrizması, oluşabilecek morbidite ve mortalitenin ciddiyeti açısından çağımızdaki önemli sağlık sorunlarından biridir. Abdominal aort anevrizmasının önlenebilirliği konusundaki görüşler, hastalığın oluş mekanizmasındaki basamakların iyi aydınlatılması ve bu alandaki ek çalışmalar ile destek bulmuştur. Bu çalışmanın amacı abdominal aortada farmakolojik ajanların etkisiyle anevrizma oluşturabilmek ve bu gelişmenin önlenebilirlik derecesini tespit etmektir. Bu experimental çalışmamızda, radarda abdominal aortaya lokal olarak kalsiyum klorid uygulayarak anevrizma oluşturulmuştur. Uygulamaya maruz kalan radarın bir bölümünde oral indometasin rejimi uygulayarak anevrizmal gelişme önlenmeye çalışılmıştır. Kontrol grubunda ise abdominal aortaya izotonİk uygulanmış ve anevrizma gelişimi bakımından takip edilmiştir. Sakrifiye edilen radarın abdominal aortalannda, kontrol grubuna göre diğer iki ilacı alan grupta anevrizmal genişleme olduğu tespit edilmiştir. Anevrizmal genişleme olan gruplardan indometasin alan grupta anevrizmal genişleme miktarının daha az olduğu saptanmıştır. Ayrıca histopatolojik olarak anevrizma formasyonu teyid edilmiştir. Veriler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
54 VH. SUMMARY Abdominal aortic aneurysm is one of the important health problems at present due to the seriousness of morbidity and mortality occurence. The views on the presentability of AAA have been supported by the enlightenment of the stages in the formation mechanism of the illness and the supplementary studies on this field. The purpose of this study is to form aneurysm in abdominal aorta by means of pharmacologic agents and to determine the preventability degree of this development. In this experimental study, aneurysm was tried to be formed through administering calcium chloride locally into the abdominal aorta İn rats. In one group of rats subjected to the administration, the development of aneurysm was tried to be prevented through oral indomethacin regime. In the control group, isotonic absorbed sponges were situated locally into the abdominal aorta. Histopathologic studies were carried out in the abdominal aortas of the sacrified rats. Data obtained were compared with each other and with the control group. As a result, it was observed that there was aneurysmal dilatation in two other medicine group in comparison to the control group, whereas the dilatation amount decreased in the indomethacin administered group.