Ratlarda deneysel olarak oluşturulan intraabdominal hipertansiyonun böbrekler üzerine etkileri
The effects of experimental intraabdominal hypertension on the kidneys at rats
  1. Tez No: 236277
  2. Yazar: AKIN KÖŞÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜRK MARALCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntraabdominal hipertansiyon, Abdominal kompartman sendromu, Rat, Böbrekler, Intraabdominal hypertension, Abdominal compartment syndrome, Rats, Kidneys
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
İntraabdominal basınç, normal şartlarda atmosfer basıncı kadar veya onun biraz altındadır. Abdominal hipertansiyonun sebepleri arasında; pankreatit, intraabdominal kanama, ödem, kitle, asit, apse, abdominal aort anevrizması, obezite sayılabilir. İntraabdominal basınç direk ve indirek yöntemlerle ölçülebilir. Bunlar arasında en kolay uygulanan, en az invaziv yöntem mesane içi basınç ölçümüdürİntraabdominal hipertansiyon kardiyovasküler, respiratuar ve renal sistem başta olmak üzere birçok sistemi olumsuz etkiler. İntraabdominal hipertansiyonla birlikte organ fonksiyon bozukluğu olmasına abdominal kompartman sendromu adı verilirAbdominal kompartman sendromu tedavi edilmediği taktirde mortal seyreder. Tek tedavi yöntemi ise dekompresyondurBu çalışmada deneysel olarak oluşturduğumuz intraabdominal basınç artışının böbrekler üzerine etkilerini araştırdık. Bu amaçla 30 adet Wistar albino erkek rat kullanıldı. Grup 1 (kontrol grubu) 6, diğer gruplar 8'er denekten oluşturuldu. Grup 1 (kontrol grubu) ve grup 2'de (sham grubu) intraabdominal hipertansiyon oluşturulmadı. Grup 1'den intrakardiyak 3 cc kan alındı. Grup 3'te 20 mmHg, grup 4'te 30 mmHg basınç ile üç saat süreyle, intraabdominal hipertansiyon oluşturuldu. Deney sonunda grup 2, 3 ve 4'ten de intrakardiyak 3 cc kan alındı. Tüm deneklerin serumda üre ve kreatinin düzeyleri belirlendi. Böbrekleri de alınarak histopatolojik olarak incelendiGrup 1 ile diğer gruplar karşılaştırıldığında, grup 3 ve grup 4 üre-kreatinin düzeylerinde artış olduğu görüldü. Bu artışın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu saptandı (p0.05). Histopatolojik incelemede; grup 1 ve 2 normal olarak değerlendirildi. Grup 3'te, glomerüllerde ve interstisyel alanda konjesyone alanlar, grup 4'te bu bulgulara ek olarak pelvikalisiyel yapılarda ve proksimal üreterde dilatasyon saptandıSonuç olarak, ratlarda oluşturulan intraabdominal hipertansiyonun böbrekler üzerinde anlamlı değişikliklere neden olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In normal conditions intraabdominal pressure is equal to atmospheric pressure or a little less. The reasons of intraabdominal hypertension includes: pankreatitis, intraabdominal bleeding, edema, mass, ascites, abcess, aneurisma of abdominal aorta, obesite.Intraabdominal pressure can be measured with direct or indirect methods. The easiest and the less invasive method in these methods is urinary bladder pressure measurement.Intraabominal hypertension effects a lot of systems especially cardiovasculary, respiratory and renal systems. Abdominal compartment syndrome is named if intraabdominal hypertension with organ dysfunction.Abdominal compartment syndrome results mortal if it?s untreated immediately. It?s only one treatment way is decompression.In this study we investigated the effects of experimental intraabdominal hypertension on kidneys in rat. In this purpose, we used 30 male Wistar albino ratsIn group 1 (control group) had 6 rats, the other 3 group had 8 rats. In group 1 and in group 2 (sham group) we didn?t make intraabdominal hypertension. In group 1 we collected intracardiacly 3 cc blood. For three hours we made in group 3 20 mmHg, in group 4 30 mmHg intraabdominal hypertension. In the end of the experiment in group 2, 3 and 4 we collected 3 cc blood intracardiacly. Urea and creatinin levels were measured in all rats. The kidneys were collected to examine histopathologicallyUrea and creatinin levels were higher in group 3 and 4 compered with group 1. This increase was significant statistically (p0,05In histopathological examination: group 1 and 2 evaluated as normal. In group 3 there were congestive areas in glomerulles and interstisial regions. In group 4 addition to these findings we determined dilatations in pelvicalixial constructions and proximaly uretherIn conclusion, the effects of experimental intraabdominal hypertension on kidneys in rats were cause of significant changes that established