Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda antioksidan tedavinin otonomik nöropati ve oksidan-antioksidan sistem üzerine etkisi
  1. Tez No: 132403
  2. Yazar: SELİM MURAT TERZİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCER TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, otonomik disfonksiyon, antioksidan tedavi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
1. ÖZET Bu çalışma, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) patogenezinde temel bir rol oynayan oksidatif stresin, hastalığın seyir ve prognozu üzerinde önemli bir belirleyici olan otonomik nörolojik disfonksiyonun etiyoloj isinde yer alıp almadığını tespit etmek amacıyla planlandı. Otonomik nörolojik disfonksiyonu olan ve KOAH dışında herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan toplam 20 erkek hastaya (çalışma grubu) üç ay süreyle E vitamini (400 mg/gün) ve N-asetilsistein (600mg/gün) den oluşan tedavi uygulandı. Tedavinin başında ve sonunda otonomik nörolojik sistemin değerlendirilmesi için; istirahatta ve derin solunumda R-R analizi ile kalp hızı değişebilirliği tayini ve sempatik deri yanıtıyla birlikte QT ve QTc interval! ölçümleri yapıldı. Oksidan- antioksidan sistem ise plazma malondialdehit (MDA), eritrosit katalaz ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) seviyeleri ile değerlendirildi. Ayrıca yaş ve cinsiyet bakımından özdeş on sağlıklı gönüllüye de aynı testler uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerleri kendi aralarında ve kontrollere ait normal değerlerle karşılaştırıldı. Tedavi periyodu sonrasında tedavi öncesi değerlere göre plazma MDA düzeyinde anlamlı düşüş izlendi (p0,05). Tedavi öncesinde MDA düzeyi kontrollere göre anlamlı olarak yüksekken (p0,05). Katalaz ve GSH-Px düzeyleri ise tedavi öncesinde ve sonrasında kontrollerin değerlerinden farksızdı (p>0,05). Tedavi öncesi ve sonrasına ait otonomik nörolojik sistem parametrelerinde anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Buna karşılık hem kalp hızı değişebilirliğinde (parasempatik sistem) ve hem de ayaktan kaydedilen sempatik deri yanıtında (sempatik sistem) tedavi öncesi dönemde normalin altında kalan (p0,05). Çalışma sonuçlarımız, KOAH'lılarda görülen otonomik nörolojik disfonksiyonun etiyoloj isinde artmış oksidatif stresin önemli rolü olabileceğini düşündürmektedir. Etkin bir antioksidan tedavi ile KOAH' da görülen otonomik nörolojik disfonksiyonun parasempatik ve sempatik parametrelerinde, anlamlı düzelmeler sağlanabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT This study was designed to determine whether an etiological role of oxidative stress which plays an important role in the pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) was taken part in autonomic neurological dysfunction, an important predictor of prognosis and survey of the disease. Three months cure of vitamin E (400 mg/day) and X-acetylcysteine (600 mg/day) was administered to 20 male patients (study group) who had autonomic neurological dysfunction and had not any chronic disease except for COPD. Heart rate variability determination in rest and deep breathing by R-R analyses, sympathetic scin response, and QT, QTc interval analyses were performed to evaulate autonomic neurological system, and plasma malondialdehyde (MDA) and erythrocyte catalase and glutathion peroxidase (GSH-Px) levels were also measured to evaulate the oxidant-antioxidant system before and after the treatment period. The same analyses were also performed to the control group which was consisted often sex and age matched healthy volunteers. The values obtained from the study group before and after the treatment were compared by themselves and the values determined from the control group were also compared with study group each other. It was observed that, significant decreases in plasma MDA levels were determined after treatment when compared with initial values (p0.05). Plasma MDA levels determined before treatment were significantly higher than the values of control group (p0.05). There were no significant differences in erytrocyte catalase and GSH-Px levels of controls when compared with the values of study group determined before and after treatment period (p>0.05). There were no significant differences between the results of autonomic neurological system tests performed before and after the treatment (p>0.05).