Isosulfan vital mavi boya ve Tc 99m ile mesane kanserli olgularda sentinel lenf nodu tespiti ve histopatolojik değerlendirilmesi
Determination of sentinel lymph node with blue dye and Tc 99m and histopathologic evaluation of patients with bladder cancer
- Tez No: 132449
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY OKYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: bladder cancer, sentinel lymph node, radionuclide imaging, cystectomy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ill ÖZET Sentinel lenf nodu(SLN) kanserlerde bölgesel lenfatik drenajın ilk nodu olarak tanımlanır. SLN tümör hücrelerini taşıma ihtimali en yüksek olan noddur. Mesane kanserinin rekürrensi ve progresyonu için en önemli prognostik faktörlerden biri lenfatik invazyondur. İnvazif mesane kanserli hastaların %10-33'ü sistektomi ve lenfadenektomi ile kür edilebilir. Bu çalışmadaki amacımız gerek 99m-HSA, gerekse isosulfan vital mavi boyası kullanılarak mesane tümörü için SLN varlığını ve yerini araştırmak, SLN tümör hücrelerini taşıma ihtimali en yüksek nod olduğundan mesane kanserli hastalarda tutulmuş lenf nodlarının diseksiyonunu sağlayarak kür oranını artırmak, gereksiz lenfadenektomiyi engelleyerek morbiditeyi azaltmaktır. Bu çalışma Nisan 2002 ile Eylül 2003 tarihleri arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji kliniğine başvurup radikal sistektomi yapılan invazif mesane kanserli 14 hastayı kapsamaktadır. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda operasyondan 1-2 hafta önce mesanenin lenfosintigrafisi çekildi. Operasyon günü operasyondan 1-1.5 saat önce mavi boya ve radyoaktif madde verilerek operasyon esnasında mavi boya ve gama prob yöntemleri ile lenf nodları araştırıldı, saptanan nodlar diseke edildi. Lenfosinligrafi yöntemi ile sentinel nod saptama oranı %50, gama prob yöntemi ile sentinel nod saptama oranı %71, mavi madde yöntemi ile sentinel nodu saplama oranı %57. kombine yöntemle (lenfosintigrafi, gama prob, mavi madde) sentinel nod saptama oranı %79 olarak bulundu. Saptanan 11 SLN'ndan 3'de tümör pozitifti, bu 3 vakanın non-sentinel nodlarında da tümör pozitifti. Yanlış negatiflik oranı %0 bulundu. Sonuç olarak invazif mesane kanseri tedavisinde lenfadenektomiye karar vermek için sentinel nodun saptanması önemlidir. Anahtar Kelimelenmesane kanseri, sentinel lenf nodu, radyonüklid görüntüleme sistektomi.
Özet (Çeviri)
IV DETERMINATION OF SENTINEL LYMPH NODE WITH BLUE DYE AND Tc 99m AND HISTOPATHOLOGIC EVALUATION OF PATIENTS WITH BLADDER CANCER ABSTRACT Sentinel lymph node (SLN) is described as the first node of regional drainage in cancers. SLN is the node that has the highest probability of carrying tumor cells. One of the most important prognostic factors associated with recurrence and progression of bladder cancers is lymphatic invasion. By cystectomy and lymphadencctomy, cure may be achieved in 10-33% patients with invasive bladder cancer. Our aims in this study were to explore presence of SLN and localization of it by using whether 99m-HAS or isosulfan vital blue dye, to increase cure rate by dissection of the involved lymph nodes in bladder cancer because of having the highest probability of the SLN in carrying tumor cells, and to decrease the morbidity by prevent of unnecessary lymphadenectomies. This study includes 14 patients with invasive bladder cancer that underwent radical cystectomy in Urology Department of Atatürk University, Medical Faculty between April 2002 and September 2003. In the Nuclear Medicine Department of the University, bladder lymphoscintigraphy was performed 1 or 2 weeks before than operation. Lymph nodes were explored with the methods of blue dye and gamma probe by giving blue dye and radioactive media respectively in the operation day 1 or 2 hours before than operation, and determined nodes were dissected. Determination rates of SNL were found 50% by lymphoscintigraphy, 71% by gamma probe, 57% by blue media method and 79% by combination of the methods. Three of 1 1 determined SLNs were tumor positive. Non-sentinel lymph nodes of these three cases were also tumor positive. There was no found false negativity. As conclusion, determination of SLN is important to make decision of lymphadenectomy in the treatment of invasive bladder cancer.