Gebeliğin erken dönemlerinde insan endometriyumunda matriks metalloproteinaz-2, -9 (MMP-2, -9)'un ve doku inhibitörlerinin (TIMP-1, -2) dağılımı ve etki mekanizmaları
The distribution and effects of matrix metalloproteinase-2,-9(MMP-2, - 9) and their tissue inhibitors (TIMP-1, -2) in the human endometrium during early pregnancy
- Tez No: 132571
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: İmplantasyon, endometriyum, matriks metalloproteinaz, doku inhibitor metalloproteinaz iv, Implantation, endometrium, matrix metalloproteinase, tissue inhibitor metalloproteinase
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET İnsanda plasentasyon fetal trofoblastik hücrelerin maternal uterus endometriyumuna invazyonu ile gerçekleşir. Trofoblast invazyonu, endometriyal bazal membran ve ekstrasellüler matriksi parçalayabilen spesifik proteinlerin düzenli salgılanmasını gerektirir. Matriks metalloproteinazlar (MMP'ler) bu olayla ilgili bir grup proteazdır, ve aktivitesi bu enzimlerin doku inhibitörleriyle (TIMP) düzenlenir. Bu çalışmada, gebeliğin 22-27. günler (1. Grup), 28-34. günler (2. Grup) ve 35-41. günler (3. Grup) arasındaki uterus örnekleri toplandı ve bütün bu örnekler formalinde tespit edildi. Rutin histolojik tekniklerden sonra elde edilen parafin bloklardan alınan seri kesitler, tavşan poliklonal anti-MMP-2 (1/800), anti-MMP-9 (1/800), anti-TIMP-1 (1/150), anti- TIMP-2 (1/200) ve fare monoklonal anti-sitokeratin-7 (1/1500) antikorları ile boyandı. Biz gebeliğin 22-27. günleri arasında trofoblastların hem MMP-2 hem de MMP-9 ürettiğini, keza, aynı zaman diliminde TIMP-1 ve TIMP-2'nin maternal endometriyal komponentlerde sentezlendiğini gözledik. Bütün çalışma gruplarında MMP-2 protein ekspresyonu, EVT'lerde ve endovasküler trofoblastlarda MMP-9'dan daha yüksek bulundu. Genelde TIMP-1 ve TIMP- 2, çalışılan örneklerin desidual hücrelerinde kuvvetli pozitif reaksiyon gösterdi. Sonuç olarak, 1) MMP-2 ve -9 ile bunların inhibitörlerinin erken gebelik döneminde maternal ve plasental dokuların spesifik hücreleri tarafından sentezlendikleri 2) MMP-2'nin erken trofoblast invazyonunda ana düzenleyici enzim olabileceği 3) Maternal endometriyumdaki trofoblast invazyonunun TIMP'lerle kontrol edilebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the human, placentation occurs via the invasion of fetal trophoblastic cells into the maternal uterinal endometrium. Trophoblast invasion requires the regular secretion of specific proteins which have the ability to degrade endometrial basal membrane and the extracellular matrix. Matrix metalloproteinases are the related enzymes and their activities are regulated by their specific tissue inhibitors (TIMPs). In the present study, uterinal tissue samples belonging to pregnancy days 22-27 (Group 1), days 28-34 (Group 2) and days 35-41 (Group 3) were obtained and fixed in formalin. The serial sections from paraffin embedded tissues were stained with polyclonal antibodies to MMP-2 (1/1000), MMP-9 (1/1000), TIMP-1 (1/500), TIMP-2 (1/500) and a monoclonal antibody to Cytokeratine-7 (1/1500) (NeoMarkers). We observed that between days 22-27, trophoblasts produced both MMP-2 and MMP-9 and at the same time TIMP-1 and TIMP-2 was synthesized in the maternal endometrial components. In all groups examined MMP-2 expression in EVT's and endovascular trophoblasts was higher than that of MMP-9. In general, TIMP-1 and TIMP-2 showed strong positive reaction in decidual cells of all the samples. In conclusion, 1) MMP-2, MMP-9 and their inhibitors are synthesized in specific cells of maternal and decidual tissues during early pregnancy 2) MMP-2 might be the key regulator of early trophoblast invasion 3) The trophoblast invasion to the maternal endometrium might be controlled by TIMP's.