Karadağ (Karaman) volkanitleri üzerinde oluşan toprakların fiziksel, kimyasal, mineralojik özellikleri ve sınıflandırılması
Physical, chemical, mineralogical properties and classification of the soils developed on the Karadağ (Karaman)
  1. Tez No: 133104
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN ÖZAYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM KARAKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kil mineralojisi, ağır ve hafif mineral, toprak sınıflandırması
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Doktora Tezi KARADAĞ (KARAMAN) VOLKANİTLERİ ÜZERİNDE OLUŞAN TOPRAKLARIN FİZİKSEL, KİMYASAL, MİNERALOJİK ÖZELLİKLERİ VE SINIFLANDIRILMASI H. Hüseyin ÖZAYTEKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN 2002, 134 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Selim KAPUR Prof. Dr. Alper DURAK Doç. Dr. Sait GEZGİN Bu araştırmada, Karaman yöresinde bulunan Karadağ'da üç farklı fizyografya üzerinde oluşan toprakların fiziksel, kimyasal, mineralojik, makromorfolojik özellikleri ve oluşumları incelenmiş ve toprak taksonomisi (Soil Survey Staff, 1999) ve FAO (1990) sistemine göre sınıflandırılmıştır. Bu amaçla 4 toprak profili seçilmiş, makromorfolojik tanımlamaları yapılarak, horizon esasına göre toprak örnekleri alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre söz konusu topraklar genç topraklardır ve pedojenik olayların etkisi zayıf, anamateryal ve topografyanın etkisi fazladır. Toprak örneklerinde kaolinit, illit, klorit-smektit ara katmanlı, metahalloysit, klorit ve smektit gibi kil mineralleri saptanmıştır. İnce kum fraksiyonunda hafif mineraller (kuvars, kalsit, feldispat) başattır. Ağır minerallerden horablend, biyotit, piroksenler ile opak mineraller ve ayrışmış mineraller yoğun olarak bulunmaktadır. İkincil minerallerin özellikle feldispat, biyotit ve hornblendlerin ayrışma ve dönüşüm işlemleri sonucu oluştuğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen veri ve bulgular esas alınarak toprak taksonomisine göre yapılan sınıflamada araştırılan toprak profillerinden 1 nolu profil Lithic Xerorthent, 2 ve 3 nolu profiller Typic Xeropsamment, 4 nolu profil ise Calcic Haploxerept olarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph D Thesis PHYSICAL, CHEMICAL, MINERALOGICAL PROPERTIES AND CLASSIFICATION OF THE SOILS DEVELOPED ON THE KARADA? (KARAMAN) VOLCANICS H. Hüseyin ÖZAYTEKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN 2002, 134 Page Jury : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Seiim KAPUR Prof. Dr. Alper DURAK Doç. Dr. Sait GEZGİN The objectives of this research were to determine the physical, chemical, mineralogical and morphological properties and formation processes of the soils overlian on Karadağ volcano NW Karaman. Moreover soils were classified according to the Soil Taxonomy (Soil Survey Staff, 1999) and FAO (1990). Thus four widely disturbed soil profiles were chosen and soil samples taken from the horizons after their macromorphological identifications were completed. Results revealed that development the soils are young and the effects of pedogenic processes are not significant. Kaolinite, illite, chlorite-smectite mixed layer, chlorite, smectite and metehalloysite were found in the studied soils. In the fine sand fractions light minerals were dominant and heavy minerals such as horablend, biotite, pyroxenes and opaque minerals were abundant.. The seconder minerals were originated from the weathering and of feldspats, biotite and hornblende. The soil profiles were classified according to Soil Taxonomy (Soil Survey Staff, 1999) at the sub group level by the comparisons of the physical, chemical and mineralogical data and findings. The soils represented by profile 1 wereclassified as Lithic Xerorthent, profiles 2 and 3 were classified as Typic Xeropsamment and profile 4 was classified as Calcic Hapoloxerept. Key Words : Clay mineralogy, heavy mineral, light mineral, soil classification m