İki çörekotu türünde (Nigella sativa L., Nigella damascena L. ) ekim sıklıklarının verim ve verim ögelerine etkisi
Effect of plant density on yield and yield components on two black cumin species (Nigella sativa L., Nigella damascena L. )
- Tez No: 133172
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Black cumin, plant density
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÎKÎ ÇÖREKOTU TÜRÜNDE (Nigella sativa L, Nigella damascene L.) EKİM SIKLIKLARININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ Fatma Tuğba KALÇIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet ARSLAN Bu araştırma 2002 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm deneme tarlasında, tesadüf bloklarında bölünen parseller metoduna göre 4 tekrarlamalı olarak yapılmıştır. Araştırmada iki farklı çörekotu türünde (N. sativa L, Af. damascena L.) 6 farklı ekim sıklığı (100, 200, 400, 600, 800, 1000 g/da) denenerek, çörekotu bitkisinde en uygun ekim sıklığını belirlemek amaçlanmıştır. N. sativa L.'da bitki boyu, dal sayısı, meyve sayısı, meyvede göz sayısı, meyvede tohum sayısı, sap verimi, bin tohum ağırlığı, tohum verimi, yağ oram; N. damascena L'da ise bitki boyu, dal sayısı, meyve sayısı, meyvede göz sayısı,bin tohum ağırlığı değerlendirilmiştir, ve yağ oram değerlendirilmemiştir. Bu bulgulara göre, çörekotunda en uygun sonuçlar 100 g/da'lık ekim sıklığında elde edilmiştir. Deneme sonuçlarına göre; N. sativa L.'da bitki boyu 45,00-48,08 cm, dal sayısı 5,47- 6.90 adet, meyve sayısı 8,52-13.72 adet, meyvede göz sayısı 5,91-6,70 adet, 1000 tohum ağırlığı 2,895-3,097 g, meyvede tohum sayısı 91,90-104,05 adet, tohum verimi 68,39-77,48 kg/da, sap verimi 171,41-218,49 kg/da, hasat indeksi % 26,168-30,925, yağ oram % 28,080-34,290 arasında değişmiş ve en yüksek tohum verimi (77,48 kg/da) dekara 100 g tohum atıldığında alınmıştır. N. damascena L. 'da bitki boyu 25,85-28,82 cm, dal sayısı 3,00-5,42 adet, meyve sayısı 2,72-4,57 adet, meyvede göz sayısı 5,32-5.60 adet, 1000 tohum ağırlığı 1,597-2,065 g arasında değişmiştir. N. damascena L.'da meyvede tohum sayısı, tohum verimi, sap verimi, hasat indeksi ve yağ oram değerlendirilmemiştir. Bu bulgulara göre, çörekotunda en uygun sonuçlar 1 00 g/da'lık ekim sıklığında elde edilmiştir. 2003, 32 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çörekotu,ekim sıklığı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Effect of Plant Density on Yield and Yield Compenents on Two Black Cumin Species {Nigella sativa L, Nigella damascena L.) Fatma Tuğba KALÇIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Neşet ARSLAN This research was carried out in 2002 at the experimental fields of the Department of Fields Croups, Faculty of Agricultural, University of Ankara in a randomised split block design with 4 replicates. In this research, 6 different plant densities (100, 200, 400, 600, 800, 1000 g/da ) used for two black cumin species (N. sativa L, İV. damacena L). The aim of the research was to determine the most suitable plant density for black cumin species. In species of N. sativa L., plant heigt, number of branch, number of fruit, number of carpel in fruit, number of seed in fruit, stalk yield, 1000 grain weight, grain yield, oil range, harvest index were evaluated while plant height, number of branch, number of fruit, number of carpel in fruit, 1000 grain weight were evaluated in N. damascena L. According to the results of the experiment, at the species of JV. sativa L, plant height 45,00-48,08 cm, number of branch 5,47-6,90, number of fruit 8,52-13,72, number of carpel in fruit 5,91-6,70, 1000 seeds weight 2,905-3,097, number of seed in fruit 91,90- 104,05, seed yields 68,39-77,48 kg\da, stalk yields 171,41-218,49 kg\da, harvest index %26,1 68-30,925, and oil range % 28,080-34,290 were obtained/The best of seed yields 77,48 kg/da were obtained by 1 00 g/da plant density. At the species of N. damascena L.» plant height 25,85-28,82 cm, number of branch 3.00-5,42, number of fruit 2,72-4,57, number of carpel in fruit 5,32-5,60 and 1000 seeds weight 1,597-2,065 g were obtained. Number of seed in fruit, grain yield, stalk yield, harvest index weren't obtained for N. damascena L_ With these findings, the highest results were obtained when 100 g/da plant density was used in black cumin. 2003, 32 page