Türk bahçesi kimliğinin mekan sentaksı açısından incelenmesi: Topkapı Sarayı örneği
Examination of the identity of the Turkish garden from the point of space syntax: Case of Topkapı Palace
- Tez No: 133242
- Danışmanlar: PROF. DR. E. MURAT YAZGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Topkapi Palace, space syntax, identity, Turkish garden
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRK BAHÇESİ KİMLİĞİNİN MEKAN SENTAKSI AÇISINDAN İNCELENMESİ: TOPKAPI SARAYI ÖRNEĞİ Güzide Pınar KÖYLÜ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Murat E. YAZGAN Değerli kültür mirası olma niteliğine sahip yapılar ve bahçeler, geçmiş, bugün ve yarın arasındaki ilişkileri kurmakta; tarihin belirli dönemlerinde bir ya da birkaç toplumun yaşam koşulunu/koşullarını yansıtmaktadırlar. Bir kültürün anlaşılabilir hale gelmesi için mimari çevrelerin kimliklerinin ortaya konması gerekmektedir. Bir yerin kimliğinin belirlenmesinde, fiziksel ve sosyal faktörlerin etkileri bulunmaktadır. Mekanın sosyalleşmesi, toplumun mekansallaştırılması esasına dayanan mekan sentaksı teorisi ise, mekanlar arasındaki kurgunun toplumsal ilişkiler açısından yorumlanmasını mümkün kılmaktadır. Buna bağlı olarak, bu çalışmada, Türk bahçesi kimliğinin Topkapı Sarayı örneğindeki mekansal niteliklerinin, kurgusal boyutta mekan sentaksı teorisiyle birlikte ele alınarak incelenebileceği düşünülmüştür. Mekan sentaksı analizlerinden olan gama-analizlerinin kullanıldığı çalışmada, Topkapı Sarayı' tun açık mekanları arasındaki geçirgenlikler ve görünürlükler incelenmiştir. Eşleştirilmiş erişim grafikleri kullanılarak, geçirgenliklerin ve görünürlüklerin eşdeğer bir strüktürel modele indirgenmesi sağlanmıştır. Çalışmada, geçirgenlikler ve görünürlükler açısından Türk bahçesi kimliğinin Topkapı Sarayı örneğindeki mekansal niteliklerinin kurgusal boyutuna ilişkin sonuçlar çıkartılmıştır. Bu bağlamda, padişah otoritesinin sarayda ve sarayın dışında egemen olduğu bir tasarım dikkati çekmiştir. Saray bütünündeki açık mekanların resmi-özel nitelikteki mekanlar ve kadın-erkek kullanımına ilişkin mekanlar olarak ayrılması mümkün olmuştur. Hiyerarşik ilişkilerin, mekanlardaki farklı kategorik bölünmelerle sağlandığı; kapılar ve bitkiler gibi tasarımda kullanılan çeşitli elemanların mekanlar arasındaki geçirgenlikler ve/veya görünürlükler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. 2003, 223 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Topkapı Sarayı, mekan sentaksı, Türk bahçesi, kimlik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EXAMINATION OF THE IDENTITY OF THE TURKISH GARDEN FROM THE POINT OF SPACE SYNTAX CASE OF TOPKAPI PALACE Güzide Pınar KÖYLÜ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor Prof Dr. Murat E. YAZGAN Architectural buildings and gardens, that are considered as valuable cultural heritage, combine the relationship among the past, the present and the future; and reflect the life styles of societies within a time span. Identities of built environments should be examined in order to make a culture recognizable. Physical and social factors have effective roles on the determination of place identities. Space syntax theory, that depends on the socialization of space and the spatıalizatıon of society makes it possible to interpret the grammar among spaces in terms of social relations. According to this approach, it has been thought that the spatial characteristics of the identity of the Turkish garden, in the case of Topkapi Palace, could be examined syntactically by considering the space syntax theory. Gamma-analysis have been used in this study in order to examine permeabilities and visibilities among the open spaces of the Topkapt Palace. Justified access graphs have been used so that the permeabilities and visibilities have been abstracted to a uniform structural model. Inferences have been made related to the syntactic aspect of the spatial characteristics of the identity of the Turkish garden, in the case of Topkapi Palace. Thus, it has been inferred that the authority of the sultan overwhelmed the people living within the palace and outside the palace. Open spaces of the Topkapi Palace have been categorized as spaces related to formal and private uses, and spaces related to men and women. Hierarchical relations have been provided by different categorical divisions among spaces. Design elements, such as doors and plants, have affected the permeability and/or visibility among spaces. 2003, 223 pages