Ankara-Polatlı sulu tarım arazilerinde değişebilir sodyum yüzdesi-sodyum adsorpsiyon oranı ve Gapon katsayısı ilişkileri
The Relationship between exchangeable sodium percentage, sodium adsorption ratio and Gapon selectivity coefficient in Ankara-Polatlı irrigated agriculture lands
  1. Tez No: 133243
  2. Yazar: ERDOĞAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ESP, SAR, ESR, Gapon selectivity coefficient
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA - POLATLI SULU TARIM ARAZİLERİNDE DEĞİŞEBİLİR SODYUM YÜZDESİ-SODYUM ADSORBSİYON ORANI ve GAPON KATSAYISI İLİŞKİLERİ Erdoğan IŞIK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sadık USTA Bu araştırma, Ankara-Polatlı sulu tarım arazilerinde değişebilir sodyum yüzdesi (ESP), sodyum adsorbsiyon oranı (SAR) ve Gapon katsayısı (Kg) ilişkilerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 23 adet yüzey (0-20 cm) toprak örneği kullanılmıştır. Araştırma konulan olarak 3 tuz konsantrasyonu (15, 30, 60 mmol L“1) ve her tuz konsantrasyonu için 4 SAR seviyesi [5, 10, 20, 40 (mmol L'l)ın] ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan tüm topraklarda ESR ile SAR arasındaki ilişki 3 tuz konsantrasyonunda da doğrusal olup %1 seviyesinde önemli çıkmıştır. SAR artarken ESR ve dolayısıyle ESP değerleri artmıştır. Gümüşyaka köyü hariç diğer köylerin Gapon katsayısı yaklaşık olarak birbirine yakın bulunmuştur. Kocahacılı, Beşköprü, Yenice ve Eskikarsak köyleri için genel ESR-SAR eşitliği ESR = 0.0066 -SAR- 0.0287 ve Gapon katsayısı 0.0066 (mmol \Jl)”m olarak belirlenmiştir. Tüm köyleri kapsayan genel ESR-SAR eşitliği ESR = 0.0056 -SAR- 0.0227 ve Gapon katsayısı 0.0056 (mmol Ul)"m olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre toprakların sodyumlulaşma olasılığı sırası; Eskikarsak > Yenice = Beşköprü > Kocahacılı > Gümüşyaka şeklinde belirlenmiştir. 2003, 299 sayfa ANAHTAR KELİMELER: ESP, SAR, ESR, Gapon katsayısı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE RELATIONSHIP BETWEEN EXCHANGEABLE SODIUM PERCENTAGE, SODIUM ADSORPTION RATIO and GAPON SELECTIVITY COEFFICIENT IN ANKARA - POLATLI IRRIGATED AGRICULTURE LANDS Erdoğan IŞIK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor. Prof. Dr. Sadık USTA The aim of this research was to determine of the relationships between exchangeable sodium percentage (ESP), sodium adsorption ratio (SAR) and Gapon selectivity coefficient (Kg) in Ankara-Polatli irrigated agricultural lands. In the study, 23 surface soils samples (0-20 cm) were used. Three different salt concentrations (15, 30, 60 mmol L“1) and four different SAR levels [5, 10, 20, 40 (mmol L”')1/2] for each salt level were studied. Significant (%1) linear relationships were found between ESR and SAR values. ESR and thus ESP values increased while SAR values increased. Gapon selectivity of villages was approximately equaL except Gümüşyaka village. General equation ESR-SAR and Gapon selectivity coefficients were ESR = 0.0066 -SAR- 0.0287 and 0.0066 (mmol Vlym for the Kocahacılı, Beşköprü, Yenice and Eskflcarsak villages, respectively. General ESR-SAR equation and Gapon selectivity coefficient for all villages were found as ESR = 0.0056. SAR - 0.0227 and 0.0056 (mmol Vlym. According to the results, sodification probability order was found as Eskflcarsak > Yenice = Beşköprü > Kocahacılı > Gümüşyaka of the study area. 2003, 299 pages