Ankara keçisi oğlaklarında bazı kan parametrelerinin değişimi
Change of some blood parameters in Angora goat kids
  1. Tez No: 133247
  2. Yazar: HÜSEYİN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL DELLAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Angora goat, kids, triiyodothyronine (T3), thyroxine (T4), testosterone, calcium, phosphorus
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA KEÇÎSÎ OĞLAKLARINDA BAZI KAN PARAMETRELERİNİN DEĞİŞİMİ Hüseyin POLAT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Gürsel DELLAL Bu çalışmada, erkek ve dişi Ankara keçisi oğlaklarında triiyodotironin(T3), tiroksin(T4), total testosteron(T), kalsiyum(Ca) ve fosfor(P) seviyeleri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda; Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında dişi ve erkek oğlaklarda T3, T4, T, Ca ve P sevileri sırasıyla 134.60 + 12.700, 140.80 ± 14.900, 113.20 ± 12.500, 103.33 ± 8.140 ng/dl; 129.86 ± 6.960, 136.64 ± 6.320, 107.14 + 6.120, 98.18 ± 5.490 ng/dl, ve 7.27 ± 0.333, 8.58 + 0.506, 6.58 + 0.243, 6.41 ± 0.196 ug/dl; 7.16 ± 0.261, 8.35 ± 0.338, 6.79 ± 0.209, 6.49 + 0.174 ug/dl ve 2.00 ± 0.000, 2.00 ± 0.000, 2.57 ± 0.172, 2.92 ± 0.259 ng/dl; 41.46 ± 2.310, 53.61 ± 1.940, 87.67 ± 2.410, 205.46 ± 8.700 ng/dl ve 9.51 ± 0.112, 9.99 ± 0.116, 9.37 ± 0.089, 9.21 ± 0.079 mg / di; 9.92 ± 0.128, 10.05 ±0.151, 9.63 ± 0.099, 9.64 ± 0.086 mg/dl ve 9.54 + 0.129, 12.38 ± 0.268, 8.45 ± 0.159, 8.27 ± 0.169 mg/dl; 9.80 ± 0.123, 12.71 ± 0.192, 8.37 + 0.142, 8.26 + 0.127 mg/dl olarak saptanmıştır. Üzerinde durulan biyokimyasal parametrelerin Temmuz ve Ağustos aylarında yüksek çevre sıcaklığından önemli (P < 0.05, P < 0.01 ) düzeyde etkilendikleri belirlenmiştir. 2003, 42 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Ankara keçisi, oğlak, T3 (triiyodotironin), T4 (tiroksin), testosteron, kalsiyum, fosfor
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis Change of Some Blood Parameters in Angora Goat Kids Hüseyin POLAT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Gürsel DELLAL In this study, the levels of triiyodothyronine (T3), thyroxine (T4), total testosterone(T), calcium(Ca), phosphoras(P) in female and male Angora goat kids were researched. The result of research, in May, June, July arid August months, the levels of T3, T4, T, Ca and P for female and male kids were found.as 134.60 ± 12.700, 140.80 + 14.900, 113.20 ± 12.500, 103.33 ± 8.140 ng/dl; 129.86 ± 6.960, 136.64 ± 6.320, 107.14 ± 6.120, 98.18 + 5.490 ng/dl, and 7.27 ± 0.333, 8.58 ± 0.506, 6.58 ± 0.243, 6.41 ±0.196 ug/dl; 7.16 ± 0.261, 8.35 ± 0.338, 6.79 ± 0.209, 6.49 ± 0.174 ug/dl and 2.00 ± 0.000, 2.00 ± 0.000, 2.57 ± 0.172, 2.92 ± 0.259 ng/dl; 41.46 ± 2.310, 53.61 ± 1.940, 87.67 ± 2.410, 205.46 + 8.700 ng/dl and 9.51 ±0.112, 9.99 ±0.116, 9.37 ± 0.089, 9.21 ± 0.079 mg / dl; 9.92 ± 0.128, 10.05 ±0.151, 9.63 ± 0.099, 9.64 ± 0.086 mg/dl and 9.54 ± 0.129, 12.38 + 0.268, 8.45 + 0.159, 8.27 ± 0.169 mg/dl; 9.80 ± 0.123, 12.71 ± 0.192, 8.37 ± 0.142, 8.26 ± 0.127 mg/dl, respectively. It was determined that high environmental temperature in July and August had a significant (P< 0.05, P< 0.01) effect on the these biochemical parameters. 2003, 42 pages