Kastamonu Uğurlu Konağı restorasyonu
Restoration of the Uğurlu House in Kastamonu
- Tez No: 133380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GEDİZ URAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Hisarardı Mahallesi, Uğurlu, Konak Analiz, Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
KASTAMONU UĞURLU KONAĞI RESTORASYONU (Yüksek Lisans Tezi) Onur Ercin KIROGLU GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2003 ÖZET Günümüzde, tarihi yapılar, korunmalarına yeteri kadar önem verilmediği için giderek yok olmaktadırlar. Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına dair çıkarılan yasalara rağmen bu eserler ekonomik zorluklar nedeniyle gerekli bütçelerin ayrılamaması sebebiyle zamanla çürümeye terk edilmektedir. Amacımız, Kastamonu gibi küçük ölçekli bir Anadolu kentinde bulunan Uğurlu Konağı' nın pansiyon işleviyle restore edilip, yapının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak, yakın çevredeki diğer yapılara ve Kastamonu dışındaki kentlere bu bağlamda bir örnek teşkil edebilmek ve içinde yaşadığımız tarihi dokuyu sadece koruma altına almak yerine, kullanarak koruma yoluna giderek, sürdürülebilir bir koruma gerçekleştirmektir. Bilim Kodu : 601.04.00
Özet (Çeviri)
11 RESTORATION OF THE U?URLU HOUSE IN KASTAMONU (M.Sc. Thesis) Onur Ercin KIROGLU GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2003 ABSTRACT Currently, Historical Buildings are to be vanished day by day, because the necessary importance to their preservation and conservation is not taken in to consideration. Despite the legislative obligations and new laws about the conservation of such Cultural and Natural Heritage, these works of art are left to decay due to economical difficulties and low budgets allocated to the subject. Our objective is to restore“Uğurlu Konağı”, which is located in a small scale Anatolia city Kastamonu, as a pension in order to use it efficiently. From this point of view,“Uğurlu Konağı”will be a model to the near by similar buildings and the others out of Kastamonu, and not only protecting the historical fabric we live in but also by using these, a sustainable conservation will be realized. Science Code : 601.04.00 Key Words : Kastamonu, Hisarardı Mahallesi, Uğurlu, Konak Analysis, Architectural Survey, Restitution, Restoration Page Number : 306 Adviser : Doç. Dr. Gediz URAK