Ortaöğretim coğrafya öğretmenlerinin öğretim yapma yeterlilikleri (Kırşehir ili örneği)
Theaching efficiency of secondary school geography teachers (Kırşehir example)
  1. Tez No: 133736
  2. Yazar: ÇAĞRI ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya öğretimi, ortaöğretim, öğretmen yeterliliği, öğretim, Geography teaching, secondary education, teacher competencies, instruction
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu araştırmada, ortaöğretim coğrafya öğretmenlerinin öğretim yapma yeterlilikleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma giriş, yöntem, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere dört bölüm altında toplanmıştır. Araştırma ortaöğretim coğrafya öğretmenleri ve bu öğretmenlerin öğrencilerine araştırmacı tarafından hazırlanan ve güvenilirliğinin kontrol edildiği öğretmen ve öğrenci anket formu bire bir görüşme yolu ile uygulanarak yapılmıştır. Veri toplama araçları ile elde edilen veriler amaçlara uygun olarak frekans (i), yüzde (%), aritmetik ortalama (X), standart sapma (SS) ve t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler Statistical Package For Social Sciences (SPSS) paket programı kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırmada öğretmen ve öğrenci görüşleri arasında cinsiyete bağlı olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğrencilerin okul türlerine bağlı olarak görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Uygulamaya katılan öğretmenlerin ise mesleki kıdeme bağlı görüşlerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yöntem ve teknikleri kullanabilmeye yönelik yeterlilik düzeyi boyutu bulguları öğretmen ifadelerinde“bazen”ile“her zaman”aralığında, öğrenci ifadelerinde ise“hiçbir zaman”ile“her zaman”aralığında ortalama göstermektedir.11 öğrenciyi derse motive edebilmeye yönelik yeterlilik düzeyi boyutu bulguları öğretmen ifadelerinde“sık sık”ile“her zaman”aralığında, öğrenci ifadelerinde ise“bazen”ile“her zaman”aralığında ortalama göstermektedir. Materyal kullanabilmeye yönelik yeterlilik düzeyi boyutu bulguları öğretmen ifadelerinde de öğrenci ifadelerinde de“her zaman”ile“hiçbir zaman”aralığında ortalama göstermektedir, özellikle hem öğretmen hem de öğrenciler klasik materyallerin kullanımları dışındakilere“hiçbir zaman”aralığında görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In this research, it has been studied to identify what the opinions of teachers and students are in teaching ability of secondary education geography teachers. The research has been under four chapters which are entry, method, analysed datas and comments, results and suggestions. The research has been aplied face to face to secondary education geography teachers and their students with a teacher and student questionarie which was prepared by the research and whose confident was checked. The datas which were obtained with data collection methodhave been analysed using frequency (f), percent (%), arithmetic average (X ), standart to resort ( SS ) and t- test, suitable for the purposes. The results of analysis have been commented by getting use of SPSS ( Statistical Peckage for Social Siciences ). In the research no meaningful difference has been found among teachers' and students' opinions in accordence with sex. A meaningful difference among students in accordence with school types has been found. No meaningful difference among the teachers opinions who joined the research in accordence with their job period. Capability level dimension analysed datas for methods and tecniques have shown an average between“some times”and“always”on teachers' opinions;“never”and“always”on students' opinions.IV Capability level dimension analysed datas for motivating the students to the subject have shown an average between“often”and“always”on teachers' opinions;“some times”and“always”on students' opinions. Capability level dimension analysed datas for using materials have shown an average between“always”and“never”on both teachers' and students' opinions. Especially, both teachers and students have shown a“never”average opinion to those which are except using classical materials.