Türkiye ile Almanya' nın lise coğrafya öğretim programlarının karşılaştırmalı incelenmesi
- Tez No: 144898
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Eğitim, Coğrafya Öğretim Programı, Program Geliştirme, Comparative Education, Geography Teaching Program, Program Development
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Türkiye ile Almanya'nın lise coğrafya öğretim programları karşılaştırılrruştır. İki ülkenin coğrafya öğretim programlarının karşılaştırılmasında Almanya için Nordrhein-Westfalen eyaletinin coğrafya öğretim programı esas alınmıştır. Eyalette ve Türkiye'de uygulanan lise coğrafya öğretim programları hakkında bilgi edinmek amacı ile Öğretmenlere uygulanmak üzere anket geliştirilmiştir. Karşılaştırma yapılabilmek için Türkiye'deki ve Eyaletteki öğretmenlere uygulanan anketlerin ifadeleri büyük ölçüde aynıdır. Bu anketler; Türkiye'de Ankara, Nordrhein-Westfalen eyaletinde Gelsenkirchen illerindeki Öğretmenlere uygulanmıştır. Eyalette 22, Türkiye'de 89 coğrafya öğretmenine bu anketi cevaplamıştır. Ankette yer alan ifadelere, Türkiye'deki ve eyaletteki coğrafya öğretmenlerinin verdiği cevaplar arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacı ile“ti- testi”yapılmıştır. Ayrıca Türkiye ve eyalette uygulanan anketlerden elde edilen verilerin yorumlanması amacı ile ifadelere verilen cevapların frekans dağılımları, aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları da hesaplanmıştır. Türkiye ile eyaletin coğrafya öğretim programlarının karşılaştırabilmesi için anketlerdeki programla ilgili ifadeler büyük ölçüde geneldir. Ankette özel ifadelere yer verilmesi durumunda; eyaletle Türkiye'nin coğrafya Öğretim programları arasında önemli farklılıkların bulunması nedeni ile karşılaştırma yapma imkanı ortadan kalkar. Anketteki genel ifadeleri açmak ve coğrafya öğretim programlarımızın sorunlarına çözüm getirmek amacıyla Türkiye'deki coğrafya öğretmenler ile görüşmeler de yapılmıştır. Almanya'da coğrafya öğretmenlerine uygulanan anketin, eyalet programının olumlu ve olumsuz yönlerinin anlaşılmasında büyük katkısı olmuştur. Anket çalışması sonucu eyalet programıyla ilgili elde edilen bilgiler, ülkemiz coğrafya öğretim programlarının sorunlarına çözüm getirmek için de kullamlmıştır. Ülkemiz için çözüm önerilerinin ortaya koyulmasında sadece karşılaştırma yapılan eyaletin coğrafya programından değil, Almanya'nın diğereyaletlerinin programlarından da yararlanılmıştır. Bu amaçla, Almanya'nın diğer eyaletlerinin coğrafya öğretim programları da teorik olarak incelenmiştir. Eyalet ile ülkemiz coğrafya öğretim programları arasında amaçlar, içerik, öğretim süreçleri ve öğrenci başarısının değerlendirilmesi açısından önemli farklılıklar bulunmaktadır. Önemli olan bu farklılıklardan ve öğretmerderimiz ile yapılan görüşmelerden faydalanarak liselerimiz için ideal programlar hazırlamaktır. Karşılaştırmalı eğftimin mantığında, bir ülkedeki sistemin aynen alınması diye bir durum söz konusu değildir. Bir konuda farklı ülkelerin sistemleri incelenir ve ideal olanlar alınır. Coğrafya öğretim programıyla ilgili yapılacak karşılaştırmalı eğitim çalışmaları sayesinde çok farklı ülkelerin programlan hakkında bilgi edinmek ve bu bilgileri coğrafya öğretim programlarımızın soranlarına çözüm üretmede kullanmak mümkün olabilir. Karşılaştırma yaptığımız herhangi bir ülkenin coğrafya programını baştan her yönü ile ideal kabul etmek gibi bir yanılgı içine düşmemeliyiz. Her programın ideal yönleri olduğu gibi olmayan yönleri de mevcuttur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT In this study, high school geography teaching programs of Turkey and Germany were compared. Geography teaching program in Nordrhein-Westfalen in Germany was the basis of the comparison of geography teaching programs of these two countries. A survey was prepared for applying to teachers in order to get information about high school geography teaching programs practicing in Turkey and in this Province. To be able to compare, the statements of the survey applied to teachers in Turkey and in the Province are mostly same. These surveys were applied to teachers in Ankara in Turkey, and to teachers in Gelsenkirchen in Nordrhein-Westfalen. In the Province 22 geography teachers answered the survey and in Turkey 89 geography teachers answered the survey,“ti-test”was applied to present the relationship between the answers of geography teachers in Turkey and in the Province. Besides, frequency distribution, aritmetical avarages and standard deviations of the answers were calculated in order to interpret the data obtained from the survey applied in Turkey and in the Province. The statements related to programs in the survey are mostly general in order to be able to be compared geography teaching programs in Turkey and in the Province. In the event that there are special statements in survey, possibility of making comparision will disappear because there are significant differences between the geography teaching programs of Turkey and the Province. In order to clarify general statements in the survey and find solution to problems of our geography teaching programs, interviews were done with geography teachers in Turkey. The survey applied in Germany assisted in an important way in realising the positive and negative sides of the Province program. The data related to the Province program as a result of the survey were also used in finding solution to problems of geography teaching program in our country. While finding solution proposal for our country, not only was geography teaching program of the Province utilized, but also the programs of other provinces in Germany were utilized. With this aim, the otherIV geography teaching programs of other provinces in Germany were also studied theoretically. There are significant differences between the geography teaching programs of our country and the Province in point of aims, contents, teaching processes and evaluation of student success. The important thing is to prepare ideal programs for our high schools by utilizing these differences and interviews of our teachers. In comparative education mentality accepting the same system of a country is not at issue. Systems of different countries related to a topic are studied and the ideals are accepted. It is possible to obtain data about various countries programs and utiliz these data to solve our problems of geography teaching programs thanks to comparative education studies related to geography teaching program. It will be a mistake to accept the geography program of any country compared as an ideal program in all aspects at the beginning. As every programs has ideal sides, they also have deficient sides.