Erdebil Cuma Mescidi'nin retitüsyonuna yönelik bir öneri
A Direction for restitutin of Jume Mosque of Ardabil
  1. Tez No: 134119
  2. Yazar: SONIA RASOULVAND DIZAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN MEHMET HERSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erdebil, Cuma, Mescit Ateşkede, Restitüsyon
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ERDEBİL CUMA MESCİDİ'NİN RESTİTÜSYONUNA YÖNELİK BİR ÖNERİ ( Yüksek Lisans Tezi ) Sonia RASOULVAND DİZAJ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Haziran 2003 ÖZET Bu çalışmanın konusu İran'nın kuzey batısındaki yer alan Erdebil kentindeki Cuma Mescid'nin mimarlık tarihi açısından öneminin belgelenerek bu eserin korunmasına ve restorasyonuna yönelik verilerin sağlanmasıdır. Tezin giriş bölümü ile bunu takip eden ikinci bölümünde ve yöntemi anlatarak,konu ile ilgili diğer çalışmalardan söz edilmiştir. Üçüncü bölümde yapının tarihi ve günümüzdeki durumu anlatılmış olup dördüncü bölümde yapının tespit çalışmaları ile bilgilere ve yapının ayrıntılı tanımına yer verilmiştir. Beşinci bölüm yapı ile ilgili olarak yapılan karşılaştırmalı çalışmalar ile ilgilidir. Altıncı bölüm Erdebil Cuma mescidi'nin Selçuklu dönemindeki durumuna ilişkin restitüsyon çalışmasını içermektedir. Yedinci ve son bölümde elde edilen bilgiler tartışılarak yapının korunmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Bilim kodu :803
Özet (Çeviri)
11 A DIRECTION FOR RESTITUTIN OF JUME MOSQUE OF ARDABIL (M.Sc. Thesis) Sonia RASOULVAND DIZAJ GAZI UNIVERITY INSTITUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2003 ABSTRACT The subject of this study is to provide the information for protection and restoration of Cuma Mesjit which is located in Erdebil, notrh-eastof Iran, by authenticating its importance in architecture history. Method and the other studies about the subject is mentioned in the indroduction and the second section. The history and the present status of the building is mentioned in the third section. In the fourth section, detailed definition of the building and information about its fixation works are given.The fifth section is about comparing studies which have been done about the building. The sixth section includes restutition work which shows Erdebil Cuma Mesjit's status in Seljuk era. Discussion and advise for protection of the building are presented in the seventh and the last section. Science Code:803 Key Words : Ardabil, Cume Mosque, fire-Temple, Restitution, Releve Page Number:152 Adviser : Prof. Dr. Can M. Hersek