Kentsel ölçekte eğlence mekanları ile konut alanları ilişkisi Ankara kenti örneği
The Relation of entertainment places with housing areas in urban scales example Ankara city
- Tez No: 134130
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Eğlence Biçim ve Mekanları, Oluşum Etkenleri, Konut Alanları
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
KENTSEL ÖLÇEKTEKİ EĞLENCE MEKANLARI İLE KONUT ALANLARI İLİŞKİSİ ANKARA KENTİ ÖRNEĞİ (Yüksek Lisans Tezi) Düşen ONSEKİZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2003 ÖZET Eğlence biçim ve mekanları, toplumun kültürel ve sosyal yaşamını oluşturan önemli bileşenlerden biridir.Toplumsal yapının değişim ve gelişimi, kültürel özellikler, yasal-yönetsel yapılanma, ekonomik ve teknolojik gelişme düzeyi, yerleşme siyasası, kentsel ölçekte eğlence biçimi ve mekanlarının oluşumunda etken olan değişkenlerdir.Eğlence biçim ve mekanları, diğer kentsel işlev alanları ile etkileşiminde, yer seçimine ve/veya kentsel konumuna göre farklı nitelik ve nicelik (tip/kapsam/ölçek/kullanım alanı/türü/süresi/donanımı vb.) kazanmaktadır.Bu farklılaşma kentleşme ve kentlileşme süreçlerinde, konut alanlarıyla olan etkileşimde daha belirgindir.Tezin var olma nedeni olan bu sav, örneklem alan Ankara kentinde, sorgulanarak doğrulanmaktadır.Cumhuriyet ile değişen toplumsal yapıya ve kentin mekansal yapışma koşut olarak eğlence biçim ve mekanlarının değişiminin başkent olma özelliği ile Ankara kentinde açıkça okunması ve başkentlik özelliği ile bu türden değişimlerin süregelmesi, en önemli örneklem seçim ölçütüdür.Tezde, Ankara kenti özelinde elde edilen verilerle eğlence mekanları ile konut alanları ilişkisinin, kent planlama sürecinin hazırlık aşamasında ve kentsel yenilemede değerlendirilmesi gerektiği, sonucuna varılmıştır. Bilim Kodu :
Özet (Çeviri)
THE RELATION OF ENTERTAINMENT PLACES WITH HOUSING AREAS IN URBAN SCALES EXAMPLE ANKARA CITY (M.Sc. Thesis) Düşen ONSEKİZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ July 2003 SUMMARY Entertainment form and places are one of the important components that make up cultural and social life of society.The development and changement of social structure, cultural characteristics, legal-directional structure, economic and techonologic development level, settlement politics are effective variators at formation of entertainment forms and places in the urban scales.Entertainment form and places acquire different quality and quantity according to their space polls or urban situation (type/contain/scale/use area/species/time/rigging etc.) in effection of other urban functional areas.The difference in urbanization and citizenation processes is more clear at the effection with housing areas.This assertion that cause of exist of this thesis is confirmed by inquired at model city Ankara.Change of entertainment form and places with establish of Turkish Republic according to changes of social structure and city's housing structure by being capital property that can be clearly defined in Ankara city and changement kinds that can be lasting are most important criterions of choosing model city.In this thesis reached that result; relation of entertainment places with housing areas by getting datums at Ankara city private must be appraised in the preparation step of city planning process and urban renovation. Science Code : Key Words : Entertainment Forms and Places, Formation Factors, Housing Area Page Number: 118 Adviser :Dr. Nevin GÜLTEKİN