Çörtükotu üzerine bir araştırma
A Research on pickling herb
- Tez No: 134153
- Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çörtükotu, Echinophora tenuifolia, genel bileşim, uçucu yağ bileşimi, antioksidan etki, antimikrobiyal etki, Pickling herb, Echinophora tenuifolia, approximate composition, essential oil composition, antioxidant activity, antimicrobial effect
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇÖRTÜKOTU (Echinophora tenuifolia) ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ayhan DAĞDELEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Attila AKGÜL 2003, 26 sayfa Jüri: Prof. Dr. Attila AKGÜL Prof. Dr. Adem ELGÜN Doç. Dr. Musa ÖZCAN Konya ve Kütahya'dan toplanıp kurutulmuş genç çörtükotu (Echinophora tenuifolia ssp. siblhorpiana) örneklerinin genel kimyasal ve uçucu yağ bileşimleri, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri araştırılmıştır. Örnekler, uçucu yağ içeriği gibi bazı değerlerde farklı bulunmuştur. Baharat, yüksek protein içeriğiyle ilginçtir. Uçucu yağ bileşimi yöreler ve yıllar arasında kimi farklılıklar göstermişse de, ana bileşen bir örnek dışında metil öjenoldür. Depolama, uçucu yağın bileşenlerini sayı ve oran açısından değiştirmiştir. Baharatın metanol ekstraktı ve uçucu yağı antioksidan özellik göstermezken, laktik asit bakterilerini olumsuz etkilememiştir. Baharatın daha kapsamlı kimyasal bileşiminin araştırılması ve bitkinin kültüre alınarak yeni bir ürün olarak kullanımının artırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis A RESEARCH ON PICKLING HERB {Echinophora tenuifolia) Ayhan DA?DELEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Attila AKGÜL 2003, 26 pages Jury: Prof. Dr. Attila AKGÜL Prof. Dr. Adem ELGÜN Doç. Dr. Musa ÖZCAN Proximate composition, essential oil components, antioxidant and antimicrobial activities of young pickling herb (Echinophora tenuifolia ssp. sibthorpiana) samples dried from Konya and Kütahya provinces were determined. The samples varied in certain values such as essential oil content. The high protein content of the spice material was regarded to be interesting data. Although the essential oil composition showed some differences with provinces and collection years, main component was methyl eugenol except for one sample. One year-storage affected the number and percentage of the essential oil components. Methanolic extracts and essential oils of the samples had no antioxidant effect, whereas they stimulated the gowth of lactic acid bacteria. Further studies on extensive chemical composition and plant cultivation were recommended for its increased use as a new spice.