İlköğretim 7. sınıflarda fen bilgisi dersinde problem çözme stratejisinin öğrencilerin kavramları anlama ve problem çözme performansları üzerine etkisi
The Effect of strategy of problem solving applied 7th classes of science courses in elementary schools on understanding conceptual meaning and problem solving performances
- Tez No: 134192
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLAN İLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Fen Bilgisi Eğitimi, Problem Solving, Science Teaching
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM 7.SINIFLARDA FEN BİLGİSİ DERSİNDE UYGULANAN PROBLEM ÇÖZME STRATEJİSİNİN ÖĞRENCİLERİN KAVRAMLARI ANLAMA VE PROBLEM ÇÖZME PERFORMANSLARI ÜZERİNE ETKİSİ S.Ahmet KIRAY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yr.Doç.Dr. Aslan İlik 2003, 199 sayfa Jüri: Yr.Doç.Dr. Aslan İlik Prof.Dr. Ahmet Afyon Yr.Doç.Dr. Ali Murat Sünbül Bu araştırmada, ilköğretim yedinci sınıf Fen Bilgisi dersinde okutulan“Ya Basınç Olmasaydı”ünitesinde uygulanan problem çözme stratejisinin öğrencilerin kavramları anlama ve problem çözme performansları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2002-2003 öğretim yılının II. Yarıyılında, Mareşal Mustafâ Kemal İlköğretim Okulu 7. sınıflarında yürütülmüştür. Öğrencilerin derslerdeki not durumları ve derslere giren öğretmenlerin görüşleri alınarak birbirine denk 4 sınıf seçilmiştir. Bu sınıflar deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Araştırma deney ve kontrol gruplarında toplam 160 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Uygulama Öncesinde her iki gruba, Fen Bilgisi dersi“Ya Basınç Olmasaydı”ünitesinin hedef davranışlarına göre hazırlanmış erişi testi uygulanmıştır. Deneysel işlem olarak deney grubunda problem çözme stratejisi, kontrol grubunda geleneksel yöntem uygulanmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde bağımlı ve bağımsız t testi kullanılmıştır. Araştırmanın denenceleri ve istatistiksel analizler sonucu aşağıdaki bulgular elde edilmiştir.11 1. Problem çözme stratejisinin uygulandığı gruplar ile geleneksel yöntemin uygulandığı gruplar arasında yapılan ÖNTEST sonuçlarında öğrencilerin bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez, toplam başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Erişi testi uygulanmadan önce deney ve kontrol grubunu oluşturan öğrenciler denk seviyededir. 2. Problem çözme stratejisinin uygulandığı gruplar ile geleneksel yöntemin uygulandığı gruplar arasında yapılan SONTEST sonuçlarında bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez, toplam başarı düzeylerinde anlamlı farklar bulunmuştur. Erişi testinde problem çözme stratejisinin uygulandığı deney grubu öğrencileri, geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinden bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez, toplam basan düzeylerinin hepsinde daha yüksek erişi düzeyi elde etmişlerdir. Uygulanan problem çözme stratejisi öğrencilerin problem çözme performanslarım artırmış, kavramları öğrenerek problemlere uyarlayabilmelerini sağlamıştır. 3. Deney grubu öğrencilerine uygulanan ÖNTEST-SONTEST sonuçları arasında bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez, toplam başarı düzeylerinde anlamlı farklar bulunmuştur. Problem çözme stratejisini kullanan öğrencilerin problem çözme performansları ve kavramları anlama becerilerinde anlamlı bir yükselme görülmüştür. 4. Kontrol grubu öğrencilerine uygulanan ÖNTEST-SONTEST sonuçları arasında bilgi, uygulama, analiz-sentez düzeylerinde anlamlı bir fark bulunamazken, kavrama ve toplam başarı düzeylerinde anlamlı farklar bulunmuştur. Geleneksel yöntemi kullanan öğrencilerin problem çözme performansları ve kavramları anlama becerilerinde sadece kavrama ve toplam başarı düzeylerinde anlamlı bir yükselme görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The Post Graduate Thesis THE EFFECT OF STRATEGY OF PROBLEM SOLVING APPLIED 7th CLASSES OF SCIENCE COURSES IN ELEMENTARY SCHOOLS ON UNDERSTANDING CONCEPTUAL MEANING AND PROBLEM SOLVING PERFORMANCES S.Ahmet Kiray Selçuk University Institute Of Science Science Teaching Departmant Supervisor: Assistant ProfDr. Aslan İlik 2003, 199 pages Jury: ASSISTANT PROF.DR. Aslan İlik PROF.DR. Ahmet Afyon ASSISTANT PROF.DR. Ali Murat Sünbül In this research, the effect of problem solving strategy that is applied at science lesson's unit named“Well If There Wasn't Pressure”of seventh class, has been examined on the understanding concepts and problem solving performances of the students. This study was carried out in the second term of 2002-2003 academic years, among seventh class of Mareşal Mustafa Kemal Primary Education School. Students' lesson marks and their teachers' ideas were received and then 4 equal classes were chose. These classes were seperated into experiment and control groups. The investigation was carried out over 160 students. Prior to the application, achivement test that was prepared according to target behavior of science lessons' unit is named“Well If There Wasn't Pressure”was applied into two groups. As experiment procedure, problem solving strategy was applied to the experiment group and traditional method was applied to the control group. In the investigation for solvations of data was used dependent and independent t test. As a result of data and statistical analysis, it has been found that the study has the following findings:IV 1. Any important differences couldn't be found between groups that were applied problem solving strategy and groups that were applied traditional method at the level of pretest information, conception, application, analysis-synthesis, total success. Before the achivement test is applied, the students that are formed experiment and control group had the same level. 2. Extremely crucial differences have been found between the groups that were applied problem solving strategy and groups that were applied traditional method at the level of end-test information, conception, application, analysis- synthesis, total success. At the achivement test, the experiment group students that problem solving strategy were applied have reached more highly achivement level than the control group students that traditional method were applied at the level of information, conception, application, analysis-synthesis, total success. Applied problem solving strategy increased students' problem solving performance and provided them to learn concepts and also to accomate to problems. 3. Major differences have been found between the level of pretest - endtest information, conception, application, analysis-synthesis, and total success of experiment group students. It has been seen exremely rise at the problem solving performance and ability of understanding concepts of the students that used problem solving strategy. 4. It is found at that while there is not an extremely difference between the level of pretest-endtest information, application, analysis-synthesis of control group students; there are extremely differences between the levels of conception and total success. It has been seen extremely increase only at the level of conception and total success at the problem solving performance and the ability of understanding concepts of the students that used traditional method.