Rehberli araştırma yönteminin farklı tekniklerle uygulanmasının üniversite öğrencilerinin kimya başarılarına, kimyaya ve öğretim tekniğine karşı tutumlarına etkisi
The effects of guided inquiry method which applying with different methods to university students? chemistry achievements, attitudes toward chemistry and teaching method
- Tez No: 219626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Rehberli Araştırma Yöntemi, İşbirlikli Öğrenme Yöntemi, Stokiyometrik Problemler, Guided Inquiry Method, Cooperative Learning Method, Stoichiometry Problems
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, rehberli araştırma yönteminin fen bilgisi öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerinin kimyadaki stokiyometrik problemleri çözme başarılarına, kimyaya karşı tutumlarına ve rehberli araştırma yöntemine karşı tutumlarına etkisinin incelenmesidir.Çalışmanın örneklemini, Bolu il merkezinde 2007 ? 2008 eğitim ve öğretim yılında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünün birinci sınıfında okuyan, 55 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma Genel Kimya I dersinde 7 hafta süreyle yürütülmüştür. Bölümde birinci ve ikinci öğretim olmak üzere ikili öğretim uygulanmaktadır. Birinci ve ikinci öğretimlerde birer sınıf bulunmakta olup, bu sınıflardan deney ve kontrol grupları rasgele olarak seçilmiş ve iki gruba da aynı öğretim üyesi ders vermiştir. Deney grubunda, rehberli araştırma yöntemine göre hazırlanmış kimyadaki stokiyometrik problemlerle ilgili etkinlikler işbirlikli öğrenme ortamında; kontrol grubunda ise, rehberli araştırma yöntemine göre hazırlanmış kimyadaki stokiyometrik problemlerle ilgili etkinlikler bireysel öğrenme ortamında uygulanmıştır.Rehberli araştırma yönteminin, fen bilgisi öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerinin kimyadaki stokiyometrik problemleri çözme başarılarına ve kimyaya karşı tutumlarına etkisini belirlemek için, deney ve kontrol gruplarına Kimyadaki Stokiyometrik Problemleri Çözme Başarı Testi ve Kimyaya Karşı Tutum Ölçeği ön ve son test olarak uygulanmıştır. Her iki grubunda kullanılan öğretim yöntemine karşı tutumlarını belirlemek için, Rehberli Araştırma Yöntemine Karşı Tutum Ölçeği son test olarak uygulanmıştır.Hipotezleri test etmek için betimlemeli istatistik, ortak değişkenli çoklu varyans analizi (MANCOVA), ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA), bağımsız t testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre, deney grubunun kimyadaki stokiyometrik problemleri çözme başarılarının kontrol grubuna oranla daha fazla arttığı bulunmuştur. Bununla birlikte, kimyadaki stokiyometrik problemleri çözme başarı testinin alt boyutları incelendiğinde, elementler ve bileşikler, kimyasal tepkimeler ve çözeltilerle ilgili stokiyometrik problemleri çözme alt boyutlarında, öğrencilerin problem çözme başarılarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu ancak, gazlarla ilgili stokiyometrik problemleri çözme alt boyutunda her iki grubun başarısı arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, her iki grubun da kimyaya ve rehberli araştırma yöntemine karşı tutumları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı ortaya çıkmıştır.Çalışmada elde edilen bulgular ve literatürde bu konu ile ilgili yapılan çalışmalar dikkate alınarak, öğrencilerin başarılarının artırılabilmesi ve derslere yönelik olumlu tutum geliştirebilmeleri için yapılması gerekenler tartışılarak, bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of guided inquiry method on science teacher first grade students? achievements of solving stoichiometry problems in chemistry, their attitudes toward chemistry and toward guided inquiry method.The sample of study consisted of 55 students who is in Abant İzzet Baysal University science teacher first grade, in Bolu during 2007-2008 educational year. The study was carried out in General Chemistry I for 7 weeks. In university double-session teaching that are first instruction and second instruction are applied and are taught by the same faculty staff. There is one class in first and second instruction, experimental and control groups were randomly chosen from classes. Study has an experimental group and a control group. In the experimental group activities along with Stoichiometry Problems in chemistry which was prepared according to guided inquiry method were applied in cooperative learning; where as in control group the same activities were applied in individual learning.In order to assess the effects of guided inquiry method on science teacher first grade students? achievements of solving stoichiometry problems in chemistry and attitudes toward chemistry, In Chemistry Stoichiometry Problems Solving Achievement Test and Scale for Attitudes Toward Chemistry were applied as pre and post tests to control and experimental groups. For assessing attitudes of students in both group toward the educational method used in study, Attitude Scale toward Guided Inquiry Method was applied as a post test.To test the hypotheses, conducting descriptive statistics, MANCOVA, ANCOVA, independent t -test and correlation analysis were used. According to findings of study, the experimental group scored higher than the control group in solving stoichiometry problems achievement in chemistry. However , in chemistry stoichiometry problems solving achievement test?s sub-dimensions were examined, there was a significant difference for experimental group in students? solving problem achievement, solving stoichiometry problems sub-dimension along with elements and compounds, chemical reactions and solutions but, there was no significant difference between both group?s achievements in solving stoichiometry problems sub-dimension along with gases. Also, there was no significant difference between both groups? attitudes toward chemistry and toward guided inquiry method.Some suggestions to increase students? achievement and to improve positive attitude about lessons are given under the light of finding in the study and under the guidance of the previous research in the literature in this field.