Arboretum kavramı ve Selçuk Üniversitesi kampüs alanı için arboretum oluşturulması üzerine
Arboretum concept and a research on establishment of an arboretum for Selçuk University campus area
  1. Tez No: 134228
  2. Yazar: NURGÜL KONAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Arboretum, Tasarmı Kriterleri, Planlama İlkeleri Bitkisel Planlama, Konya, Selçuk Üniversitesi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ARBORETUM KAVRAMI VE SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KAMPUS ALANI İÇİN ARBORETUM OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nurgül KONAKLI Selçuk Üniversitesi Fen BiBmteri Enstitüsü Peyzaj Mmaarltğı Anabi&n Dab Daıaşmaa. YıÛ. Doç. Dr. SerpS ÖNDER 2003, 105 Saygı Jüri. Yrd. Döç. Dr. Serpi Önder Doç. Dr. M.Emin Barış Doç» Dr» Kaddusi Ertuğrui Sön yügrdâ doğal çevreden tezb teaklaftp kendi otosftsrdugtt yapay çevrede yaşamaya başlayan insan doğaya okn özlemim onu korumaya çalışmakla göstermeye başlamıştır. Hızlt kentleşme^ sanayileşme,, nüfûs artışı gibi çevre sorunları yeşil alanları azaltarak insanları rahatsız etmektedir. Bunun sonucunda insanlar doğa 3e iç içe olabilecekleri mekanlar aramaktadırlar. Kentin açık yeşil alan sistemine katkıda bulunacak bir alan olarak insanların hem rekreasyonel faaliyetlerine olanak sağlayan nem de eğitim ve araştırma imkanı sunan arboretumlar bir kent için zorunlu: olmaktadır Kampus alanma kurulacak arboretunala üniversite öğrencaeri ve öğretim üyeleri bitkisel materyal üzerinde çalışma ve araştırma imkanı bulacaktır. Kent ha&mıs refcreasyoneî yönden üaiyaer karşıtaâeak bunas yam saa bitki türlerini koruma konusunda eğitilmeleri ve MUnçlenmeteri sağlanacakta*. Bu yöre ve diğer11 birçok yörede bulunan bitkisel materyal hakkında bilgi sahibi olunacak, tanm ve sanayi İçin yeni bakî üretm» ve girdM sağlanacaktır. FMksef çevrenfa geBştîrömesi için uygım bitkisel materyal çeşidinin artetması İle kentte ve bölgenin gereksinimlerine olanak sağlanacaktır. Araştemada etüt, veri topfanav sentez ve değedendame aşamalarından efeşan bir yöntem izlenmiştir. Etüt ve veri toplama aşamasında afazide ineeleme ve gözlemler yapılmış, alanın doğal ve kültürel özellikleri 2e arboretumlann planlama ve tasarsa ifefeHBs ortaya toytdsbimesi amasyk yerii ve yabancı kaynaklar araştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında, arboretumlann tanımı, tarihsel gelişimleri ve özeiEMeriv pfariasaa ve tasarım kriterleri fedefenaaş ve bu araştemaiar doğrultusunda Selçuk Üniversitesi Kampus Alam'nda kurubnası öngörülen A* bor etraa*uö genef tasarım ÎBceferi ile %ffi çeşitE araştırma ve etütler yaşfesştır. Sentez ve değerlendirme aşamasında ise, aka ile ügtli ekolojik, sosyal ve kültürel verifer saptanmak mevcut durum ortaya konmuş ve bu veriler ışığı atada arboretum: yer seçimi afen değerlendirme kriterleri saptanmıştır-. Arboretum: alam için öngörülen açık ve kapalı mekanlar ile bitkiler beMenerek 1/500 ölçekli öneri planı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT M. Sc. Thesis ARBORETUM CONCEPT AND A RESEARCH ON ESTABLISHMENT OF AN ARBORETUM FOR SELÇUK UNIVERSITY CAMPUS AREA Nurgfîl KONAKLI Seiçak Umversfty Graduate School of Natural and AppSed Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Yat Doç, Dr« Serpil ÖNDER 2003» 1 05 Page Jury: Assist. Prof Dr. Serpfl Oatef Assoc. Pro£ Dr. Mfiraa Bm^ Assoc. Prof. Dr. Kuddusi Ertuğruî People digressed from natural environment lastly is recent years and started to Kve at artificial environment that was fanned by thent They snow their aspiration to nature by trying to protect it. Environmental problems Kke rapid urbanisation, mdustriBzation> population increase reducing green areas that disturb the people. As a result of tfais^ people searefe places being with nature. Arbeseî^ contribute fö urban open green space system as a place enable both recreational works and aBow education and research pos&feilties. Students and lecturers can have working and research possibiBty on plant material, the recreational needs wiB be met however, plant protection become educated and eonseisBS» New plant production and inputs wfil be suppSed forIV agriculture and industry and make seeds of city and region possible by increasing plant material samples. For natural asâ eatarai ebafaeteii&ies of the area sad putting forward planning and design criteria of arboreta native and foreign Bterature was researched. In this study, definition of arboreta, historical progress and specialities, planning and design criteria was studied and at these studies direction, research and observation were made about the arboretum whfch wiB be suggest to estabEsh on Selçuk Universal Campus Area. In synthesis and evaluation phase, ecologial, social and cultural datas related with area feed and put forward to existing raaadlioB and assistance of these data site election area evaluation criteria were feed. Open and covered areas and plants were determined with scale of 1/500 proposal plan. Key Werdsj Arboreta^ Etesgn Criteria, Piaanfeg Prioeiples, Plantation Ptenaaig, Kenya, Se%uk University