Agaricus bisporus'ta RAPD markörleri ile strain yozlaşmasının saptanması üzerine araştırmalar
A Research on detection of strain deformation by using RAPD markers in Agaricus bisporus
  1. Tez No: 134630
  2. Yazar: ERBİL KALMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TANRISEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Agaricus bisporus, RAPD, Moleküler marker, Genomik değişimler, Agaricus bisporus, RAPD, Molecular Marker, Genomic Variation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Agaricus bisporus'ta RAPD Markörleri İle Strain Yozlaşmasının Saptanması Üzerine Araştırmalar KALMIŞ, Erbil Doktora Tezi, Biyoteknoloji ABD Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali TANRISEVER Mayıs 2003, 123 sayfa Bu çalışmada ticari öneme sahip Agaricus bisporus makrofungusuna ait misellerin pasaj lanması sonucu ortaya çıkardıkları varyasyonlar incelenmiştir. Tespit edilen genetik uzaklıklar morfolojik bulgular ile desteklenmiştir. Bu organizmaya ait 2 ticari 3 spor orjinli misel çalışmanın temel materyalini oluşturmuştur. Farklı besi ortamlarında 5 defa pasaj lanan misellerin birbirlerine olan genetik uzaklıkları RAPD metodu kullanılarak ortaya çıkarılmıştır. RAPD metodunda 26 adet primer kullanılarak pasajların DNA lan incelemeye alınmıştır. Bunlardan 11 tanesi DNA üzerindeki polimorfizmi açığa çıkarmış kalan 15 tanesinde polimorfizm gözlenememiştir. Kullanılan strainler içinde en fazla genetik uzaklıklar spor orjinli strainlerde gözlenmiştir. Birinci pasaj ile beşinci pasaj arasında gözlenen en yüksek genetik uzaklık değeri Complete Yeast Media ortamında %18.2 olarak bulunmuştur. Strainler her pasajda misel büyüme hızını düşürmüş ve 5. pasaja gelindiğinde bazı ortamlarda misel kütlesinin karardığı gözlenmiştir. Besi ortamları içinde Minimal ortam en stabil değerlerin elde edildiği ortam olarak tespit edilmiştir. Minimal ortamdaki uzaklık değerleri diğer ortamlardan daha düşük olmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON DETECTION OF STRAIN DEFORMATION BY USING RAPD MARKERS IN Agaricus bisporus KALMIŞ, Erbil PhD. In Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ali TANRISEVER May 2003, 123 pages In this study, variations from mycelial of commercial mushroom Agaricus bisporus transferee! were investigated. Detected variations from molecular level were proved by morphological characteristics. Two commercial strains and three strains orginated from spors were used as genetic materials in this study. Genetic distances after five times passages in different culture media were calculated using RAPD method. DNAs obtained from each transfered mycelia were investigated using 26 primers with RAPD technique. Out of 11 showed polymorphism, the rest of primers did not. Among the strains used in this study, individuals orginated from spors were the most segregated ones. The highest number of segregation between 1 and 5 transfer was 18.2 % in Complete Yeast Medium culture media. Transfered strains decreased its mycelial growth rate in each transfer and when it was reached to last transfer, it was observed that the last transfered mycelium was turn to black color. It was determined that the minimal culture media was the most stable culture among the cultures that obtained constant datas. Variation within minimal culture were narrower than others