Karbondioksitli içecek ambalajı olarak kullanılan PET şişelerin bazı migrasyon özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some migration properties of PET bottles containing carbonated soft drinks
  1. Tez No: 134646
  2. Yazar: ÖZLEM KIZILIRMAK ESMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PET, migrasyon, asetaldehit, etilen glikol, toplam migrasyon, PET, migration, acetaldehyde, ethylene glycol, total migration
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmada karbondioksitti içecek ambalajı olarak kullanılan PET şişelerin migrasyon özellikleri; asetaldehit migrasyonu, etilen glikol migrasyonu ve toplam migrasyon açısından değerlendirilmiştir. Standart toplam migrasyon yöntemi, modifiye edilmiş bir yöntemle de analiz edilmiş ve uçucu bileşenlerin toplam migrasyona etkisi belirlenmiştir. Ayrıca, standart toplam migrasyon ve modifiye toplam migrasyon analiz kalıntıları GC/MS cihazında tammlanmaya çalışılmıştır. Asetaldehit analizi GC cihazında ve tepe boşluğu oto örnekleyicisi olmadan gerçekleştirilmiştir. 4 farklı firmadan temin edilen PET şişe örnekleri buzdolabı sıcaklığını, ortam sıcaklığım ve yüksek sıcaklıkta depolamayı temsil edecek şekilde sırasıyla 5°C, 20°C ve 40°C sıcaklıkta ve 6 ay süreyle depolanmışlar ve O.gün, 2.ay, 4.ay ve 6.ay periyotlarında analiz edilmişlerdir. Etilen glikol analizi de GC cihazında yapılmıştır. Etilen glikol analizi, standart toplam migrasyon analizi ve modifiye toplam migrasyon analizi; standart migrasyon test koşullarından olan 40°C sıcaklıkta 10 gün süreyle depolama sonucunda gerçekleştirilmiştir.VI Asetaldehit migrasyonu analizinden alınan sonuçlarda, tüm örnekler için tespit edilen asetaldehit konsantrasyonlarının birbirlerinden oldukça farklı değerlerde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, depolama sıcaklığı ve depolama süresi arttıkça, PET şişeden içindeki ürüne asetaldehit migrasyonunun da doğru orantılı olarak arttığı ve özellikle 40°C depolama sıcaklığında oldukça yüksek değerlere ulaştığı görülmüştür. PET şişe örneklerinden içindeki ürünlere etilen glikol migrasyonu tespit edilemezken, örneklerin toplam migrasyon açısından oldukça uygun olduğu belirlenmiştir. Modifiye edilmiş yöntemle toplam migrasyon değerlerinin örneklerin bazılarında oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Kalıntı analizinde ise, tek bir örnekte asetaldehit türevli bir madde tespit edilirken, bazı örneklerde tanımlanamayan bileşenler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, migration properties of PET bottles containing carbonated soft drinks were evaluated from the aspect of acetaldehyde migration, ethylene glycol migration and total migration. In addition, total migration method was analysed by a modified method and the effect of volatile components to total migration values was determined. The residues of standard total migration and modified total migration analysis were tried to identify by GC-MS instrument. Acetaldehyde analysis was carried out at GC instrument without headspace autosampler. The PET bottle samples obtained from 4 different firms were stored at 5°C, 20°C and 40°C representing the refrigerator tempetarure, room temperature and high temperature storage respectively during 6 months and analysed at O.day, 2., 4., 6. months periodically. Ethylene glycol analysis was carried out at GC instrument, too. Ethylene glycol analysis, standard total migration analysis and modified total migration analysis were carried out under standard migration test conditions, at 40°C/ 10 days.VIII It was determined that acetaldehyde anaysis results were very different for each sample, and very high especially at 40°C storage. And also acetaldehyde concentrations increased during storage period. As ethylene glycol migration couldn't be found, the samples were very suitable from the aspect of total migration. It was seen that, modified total migration values were very high for some samples. In the residue analysis, an acetaldehyde derivative component was determined for only one sample and it was determined that some samples had unidentified components.