Karşıdan su alma sistemine etki eden faktörler ve tesirlerinin belirlenmesi
Determination of factors affecting the frontal water intake systems
  1. Tez No: 134787
  2. Yazar: GÜLSEN EKMEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karşıdan su alma sistemi, kapak, debi, sürüntü madde miktarı, su alma ağzı, çakıl geçidi, Frontal water intake, gate, dischange, sediment, intake structure, pebble passage. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARŞIDAN SU ALMA SİSTEMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN VE TESİRLERİNİN BELİRLENMESİ Gülsen EKMEKÇİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 48 Akarsulardan suyun alınması ile ilgili olarak, bağlama ile kabartılan suyun, sürüntü maddesi içermeden kanallara iletilmesi, su almada önemli bir sorunu oluşturmaktadır. Söz konusu katı madde kısa zamanda, iletim kanallarının dolmasına neden olduğu gibi, hidroelektrik santrallerde türbinlerin aşınmasını ve su kuvveti tesisinin kasa sürede devreden çıkmasını beraberinde getirmektedir. Ayrıca su alma yapılarında olan kumlanmalar sürekli su almaya olanak vermemektedir. Su alma yapılan, karşıdan su alma, tabandan su alma ve yanal su alma türünde projelendirilmektedir. Bu çalışmada; akarsuyun durumu, taşıdığı askı ve sürüntü maddeleri için alınacak önlemler, su alma sistemleri ve karşıdan su alma sistemine etki eden aktörler baklanda bilgiler verilmiştir. Ayrıca Froude benzerlik modeline göre inşa edilen 1/10 ölçekli karşıdan su alma sistemi düzeneği ile sabit olarak seçilen debiye göre kapağın değişik seviyelerde aralanması durumunda, su alma ağzından ve çakıl geçidinden geçen debi ve sürüntü madde miktarı arasındaki ilişkiyi gösteren grafikler elde edilmiştir. Karşıdan su alma sistemlerinin, eğimin büyük olduğu akarsularda yapılmasındaki temel hedef, istenilen debiyi alırken geçen sürüntü madde miktarını en az düzeyde tutmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF FACTORS AFFECTING THE FRONTAL WATER INTAKE SYSTEMS Gülsen EKMEKÇİ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2003, Page : 48 During the flow of the water from the rivers, the transition of high water from water reservoir to the canals without frictional materials is wanted. This sedimentation materials brings some problems, such as they fills the transition canals in a short time and they wear the turbines of the hydroelectrically turbines. This result shortens the life of the system.. Furthermore the accumulation of the sediments in front of the systems prevents the flow of the water. Irrigation systems were designed according to kind of frontal water intake, bottom intake, and later intake. In this study; the information about situation of river prevention of sediment, irrigation systems, and factors affecting the frontal water intake systems are given. Moreover, experimental sets were prepared according to Froude module. It's scale was made as 1/10. Water level was used as the same in all experimental tested. For different gate-gap conditions, graphs were plotted. This graphs were given as function of quantity of sediment dischange and flow rate. Frontal water intake systems are constructed on the rivers, which has higher slope, because on this systems the lower quantity of the sediment is preferred.