Trabzon ağzı
Trabzon dialect
- Tez No: 134920
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ HINÇAL NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anadolu ve Rumeli Ağızlan, Trabzon Ağzı, Ağızlar, Anatolian and Rumelia Dialects, Trabzon Dialect, Dialects
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
ÖZET Bülent Kahraman ÇOLAKOĞLU: 'Trabzon Ağzı“, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde 2003, XIV + 289 s. Trabzon'un mahalle ve köylerinde yapılan derlemeler esas alınarak, belirtilen bölgenin ağız özellikleri ve söz varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmamızın ”Giriş" kısmında Trabzon'un tarihî durumu, etnik durumu, coğrafî durumu ve idarî durumu ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci Bölüm -İnceleme-: Ses Bilgisini ve Şekil Bilgisini içermekledir. İkinci Bölüm -Metinler-: Burada Trabzon'un mahalle ve köylerinden derlenen ve yazıya aktardan metinler bulunmaktadır. Üçüncü Bölüm -Sözlük-: Bu bölümde ise, derlemiş olduğumuz metinlerden seçilen sözcüklerden oluşturulan sözlük bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
n SUMMARY Considering the compilations provided from the districts and villages of Trabzon, the primary attendion was given particularly to confirm the dialect and the speech spoken inthatregioa The introduction part of our research includes the information about the heritage of the city, its athnic geographical and administrative issues. In the first chapter, Studies: This chapter contains the knowledge of sound-fiom. In the second chapter, Essays: This chapter contains the essays which were compiled from the districts and villages of Trabzoa In the third chapter, Thesaurus: This chapter contains the thesaurus comprising the phrases selected from the essays that had been compiled by us before.