The Effect of magnetic field device on fuel economy and exhaust emissions in internal combustion engines
İçten yanmalı motorlarda manyetik alan cihazının yakıt ekonomisi ve egzoz emisyonları üzerine etkisi
- Tez No: 135574
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik alan, yakıt ekonomisi, egzoz emisyonu II, Magnetic field, fuel economy, exhaust emission
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İÇTEN YANMALI MOTORLARDA MANYETİK ALAN CİHAZININ YAKIT EKONOMİSİ VE EGZOZ EMİSYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ MUSTAFA OZCANLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI Supervisor : Prof. Dr. Kadir AYDIN Year: 2003, Pages: 94 Jury : Prof. Dr. Kadir AYDIN. Prof. Dr. Alaettin SABANCI : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin AKILLI Otomobil endüstrisinde, klasik enerji kaynaklarının azalması ve üretim maliyetlerinin önemli ölçüde artmasında sürekli bir büyüme görülmektedir. Yanma verimini artırmak, yanma sonrası oluşan atık gazların miktarını azaltmak, taşıtların çevre üzerindeki kirlilik miktarını azaltmak ve özellikle yakıt ekonomisi sağlamak amacıyla birçok metot denenmiştir. Manyetik alan etkisini yakıt üzerinde kullanmak bu metotlardan birisidir. Bu çalışmada, otomobil endüstrisinin beklentileri üzerine, daha yüksek yakıt ekonomisi sağlamak ve çevreye atılan artık gaz miktarını düşürmek amacıyla, manyetik alan cihazı dizayn edilmiş ve üretilmiştir. Manyetik alan etkisi yakıt akışı üzerine tesir ettirilmiştir. Buna ek olarak, deneyler sırasında piyasada bulunan çeşitli manyetik alan cihazlan da test edilmiştir. Optimum çalışma koşullarını elde etmek amacıyla, değişik manyetik alan değerleri, 4 çeşit motor üzerinde testlere tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF MAGNETIC FIELD DEVICE ON FUEL ECONOMY AND EXHAUST EMISSIONS IN INTERNAL COMBUSTION ENGINES MUSTAFA OZCANLI DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Kadir AYDIN Year: 2003, Pages: 94 Jury: Prof. Dr. Kadir AYDIN : Prof. Dr. Alaettin SABANCI : Assist. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI There is a growing decrease in the classical energy sources and considerable increase of production cost in the automobile industry. Many methods are used to provide rise in the efficiency of combustion, to take less exhaust emission, that is the outcome of combustion, to reduce the vehicle's load on the environment and especially to enhance the economy of fuel. Using magnetic field effect on fuel is one of these methods. In this study, the magnetic field device that determines the magnetic field effect on a fuel flow is designed and manufactured for the growing concern of lower fuel consumption in the automobile industry and less emissions on the environment. In addition to this, different magnetic field devices called Fuelmax and Nuclear Magnetic Resonator are used during the experiments. To obtain the optimum engine working conditions, various magnetic field values are tested on four different internal combustion engines.