Bazı baharat uçucu yağlarının antibakteriyel etkilerinin incelenmesi
Investigating antibacterial effects of some spices essential oils
  1. Tez No: 135587
  2. Yazar: MELEK KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLEND EVLİYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baharat, Uçucu Yağ, Antibakteriyel Etki, Spice, Essential Oil, Antibacterial Effect. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI BAHARAT UÇUCU YAĞLARININ ANTİBAKTERİYEL ETKİLERİNİN İNCELENMESİ MELEK KARADENİZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Bülend EVLİYA Yıl: 2003, Sayfa: 73 Jüri: Prof.Dr. Bülend EVLİYA Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ERTEN Bu çalışma, bazı baharat uçucu yağlarının antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kekik, defne, kimyon, fesleğen, ve adaçayı uçucu yağlan % 100,% 50ve% 25 konsantrasyonlarda, disk difuzyon ve seri seyreltme yöntemleri kullanılarak, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis ve Proteus mirabilis 'e karşı denenmişlerdir. En etkili uçucu yağın kekiğe ait olduğu ve her iki yöntemde de yüksek antibakteriyel etki gösterdiği ve kimyon uçucu yağının da oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir. Defne uçucu yağının ise en düşük etkili olduğu belirlenmiştir. Uçucu yağlara karşı en hassas mikroorganizmanın Proteus mirabilis olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATING ANTIBACTERIAL EFFECTS OF SOME SPICES ESSENTIAL OILS MELEK KARADENİZ DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervizor: Prof.Dr. Bülend EVLİYA Yıl: 2003, Sayfa: 73 Jury: Prof.Dr. Bülend EVLİYA Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ERTEN This study was applied due to determining antibacterial effect of essential oils of some spices. Antibacterial effect of essential oils of thyme, bay, cumin, basil and sage at 100 %, 50 % and 25 % consantrating with using Disc Diffusion and Serie Dilution methods were tested against to Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis and Proteus mirabilis. It was demonstrated that the most effective essential oil was belong to thyme and both of methods showed high antibacterial effect. Essential oil of cumin also had quite effect but lower than of thyme. Essential oils of bay showed the lowest antibacterial effect. The most sensitive microorganism was Proteus mirabilis against all essential oils studied.