Farklı sıcaklık uygulamalarının lepistes balığının (Poecilia reticulata peters, 1859) yaşama ve cinsiyet oranlarıyla, çeşitli büyüme ve üreme parametreleri üzerine etkileri
The Effects of different temperature treatments on survival and sex ratios, various growth and reproproduction parameters of guppy (Poecilia reticulata peters, 1859)
  1. Tez No: 135993
  2. Yazar: ORHAN AK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMİHAN KARAYÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Lepistes, Poecilia reticulata. Sıcaklıkla cinsiyet belirlenmesi, Yaşama oranı, Büyüme, Guppy, Poecilia reticulata, Temperature sex determination, Survival rates, Growth
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ill FARKLI SICAKLIK UYGULAMALARININ LEPİSTES BALIĞININ {PoecUia reticulata PETERS, 1859) YAŞAMA ve CİNSİYET ORANLARIYLA, ÇEŞİTLİ BÜYÜME ve ÜREME PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu çalışmada, çevresel faktörlerin en önemlilerinden birisi olan sıcaklığın lepistes balığının (PoecUia reticulata Peters, 1859) yaşama ve cinsiyet oranlarına, çeşitli büyüme ve üreme parametrelerine, morfolojik özelliklerine, etkisi incelenmiştir. Çalışmada düşük (19, 21 ve 22.5 °C) ve yüksek (29, 32 ve 35°C) su sıcaklıkları, yavru lepisteslere ve anaç lepisteslere sırasıyla doğduktan sonraki ilk 11 gün ve ilk doğumu yaptıktan 16. günden sonra ikinci doğumu yapana kadar uygulanmıştır. Farklı su sıcaklık uygulamaları sonucunda yavru lepisteslerde ortalama en yüksek ve en düşük yaşama oranlan 11. ve 50. günde sırasıyla %93.46±1.86 ile 21°C'de, %22.70±8.55 ile 35°C'de ve %82.24±3.39 ile 21°C'de, %11.06±10.22 ile 35°C'de bulunmuştur. Kontrol grubunda (26±1°C) ise ortalama yaşama oranı 11. ve 50. günde sırasıyla %91.66±0.90 ve %83.06±0.90'dir. Anaç lepisteslere düşük su sıcaklıkları sonucunda elde edilen yavruların 50. gündeki ortalama en yüksek ve en düşük yaşama oranlan ise %93.27±1.67 ile 19°C'de ve %78.19±3.39 ile 21°C'de bulunmuştur. Yüksek su sıcaklık uygulamalan anaç balıklann ölümüne neden olmuştur. Kontrol grubunda ise ortalama yaşama oranı %89.32±2.24'dir. Yavrulara düşük ve yüksek su sıcakhklan uygulamalannda sırasıyla, %88.14±4.86, %65.91±2.67, %60.56±3.77 ve %34.94±4.17, %4.25±2.67, %0 oranında dişi birey üretilmiştir. Kontrol grubunda ortalama dişi oluşum oram %49.62±1.88'dir. Anaç lepisteslere farklı sıcaklık uygulamalan sonucunda elde edilen yavrulann 50. günde ortalama dişi oluşum oranlan %51.35±3.99, %56.73±2.60 ve %52.88±4.26'dir. Kontrol grubunda ortalama dişi oluşum oranı 49.5 l±1.22'dir. * s Yavrulara sıcaklık uygulamalan sonucunda boyca ve ağırlıkça en yüksek ve en düşük değerler sırasıyla 16.48±0.18mm ile 21°C'de, 12.47±0.14mm ile 29°C'de ve 0.0423±0.0003g ile kontrol grubunda, 0.0184±0.0008g ile 29°C'de gözlenmiştir. Büyüme parametrelerinde ise, canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, oransal büyüme, mutlak büyüme ve kondisyon faktöründe en yüksek ve en düşük değerler sırasıyla 0.037±0.002 ile kontrol grubunda, 0.014±0.002 ile 29°C'de; 1.523±0.041 ile 21°C'de, 0.855±0.087 ile 29°C'de; 114.22±4.26 ile 21°C'de, 53.61±6.75 ile 29°C'de; 8.68±0.38 ile 21°C'de,IV 4.40±1.03 ile 29°C'de; 0.0119±0.0009 ile 35°C'de, 0.0063±0.0008 ile 21°C'de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF DIFFERENT TEMPERATURE TRE ATMENS on SURVIVAL and SEX RATIOS, VARIOUS GROWTH and REPRODUCTION PARAMETERES of GUPPY (Poecilia reticulata PETERS, 1859) ABSTRACT In this study, the effect of temperature which is one of the most important environmental factors on survival and sex ratios, various growth and reproduction parameters morphological characteristics, of guppy (Poecilia reticulata Peters, 1 859) was investigated, low (19, 21 and 22.5°C) water temperature and high (29, 32 and 35°C) water temperature treatments were used on fry and gravid females for 1 1 days after parturitions and several days starting from the 16.day after first parturition until second parturition, respectively. After using different water temperature treatments on fry guppy, the maximum and the minimum average survival rates were %93.46±1.86 at 21°C, %22.70±8.55 at 35°C and %82.24±3.39 at 21°C, %11.06±10.22 at 35°C in ll.and 50.days, respectively. In control groups, the average survival rates were %91.66±0.90 and %89.32±2.24 in ll.and 50.days, respectively. After using the low water temperature treatments on gravid females, the maximum and the minimum average survival rates were %93.27±1.67, %78.19±3.39 and %81.89±1.20 at 50.days, respectively. The high water temperature treatments caused the death of gravid guppies. The average survival rate of control group was %89.32±2.24. The low and the high water temperature treatments on fry guppy resulted average 88.14±4.86%, 65.91±2.67%, 60.56±3.77% and 34.94±4.17%, 4.25±2.67%, 0% female ratios, respectively. The average female rate of control group was %49.62±1.88. These ratios were 49.33±4.12%, 43.00±3.11% and 45.5±4.25% at 50.days, respectively. The average female ratio of control group was %49.51±1.22. After using different water temperature treatments on fry guppy, maximum and minimum length and weight were 16.48±0.18mm at 21°C, 12.47±0.14mm at 29°C and 0.0423±0.0003g at control group, 0.0184±0.0008g at 29°C. Maximum and minimum average live weight, specific growth rate, proportional growth rate, absolute growth and condition factors were 0.037±0.002 at control group, 0.014±0.002 at 29°C; 1.523±0.041 at 21°C, 0.855±0.087 at 29°C; 114.22±4.26 at 21°C, 53.61±6.75 at 29°C; 8.68±0.38 at 21°C, 4.40±1.03 at 29°C; 0.01 19±0.0009 at 35°C, 0.0063±0.0008 at 21°C, respectively.VI No morphological deformations were observed any heat treatment groups of fry guppies.