Kazlarda serum seruloplazmin ve total sialik asit düzeylerinin araştırılması
Determination of serum ceruloplasmin and total sialic acid levels in geese
- Tez No: 136264
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Ziraat, Chemistry, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceruloplasmin, Total Sialic Acid (TSA), Goose. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, halk elindeki kazlarda, bakırın taşınmasında ve depolanmasında rol oynayan serum seruloplazmin ile çeşitli dokularda, hücre sıvılarında konjuge proteinlerle birleşmiş halde bulunan sialik asit düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal olarak 50 adet kaz kullanıldı. V. Subcuîenea ulnaris' ten enjektör yardımıyla usulüne uygun olarak kan örnekleri alındıktan sonra spektrofotometrik olarak serum seruloplazmin ve total sialik asit (TSA) düzeyleri tayin edildi. Serum seruloplazmin düzeyi ortalaması 19.87±2.15 mg/dl, TSA düzeyi ortalaması ise 41.42114.35 mg/dl olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, kazlarda serum seruloplazmin ve sialik asit (SA)'in referans değerleri elde edilmiş olup, gerek enfeksiyöz gerekse nonenfeksiyöz hastalıklarda erken ve doğru tanının konulmasında, rasyonel sağaltım ve etkin profılaktik tedbirlerin alınmasında önemli bir gösterge olabileceği, kolay ve ucuz kolorimetrik yöntemlerle saptanabüen bu parametrelerin kanatlılarla ilgili diğer çalışmalarda kullanılabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Seruloplazmin, Total Sialik Asit (TSA), Kaz
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to investigate, in geese raised by the local farmers, the levels of ceruloplasmin that plays roles in transportation and reserve of copper and, of sialic acide that is attached to conjugated proteins in cellular fluids. Fifty geese were used as material. After collection of blood samples, with the help of a syringe, from the V. Subcutenea ulnaris of geese, serum ceruloplasmin and total sialic acid (TSA) levels were assessed spectrophotometricaily. The average serum ceruloplasmin and TSA levels were found to be 19.87 ± 2.25 mg/dl and 41.42 ± 14.35 mg/dl, respectively. It can be concluded that reference values for serum ceruloplasmin and sialic acid (SA) were obtained in geese. These values might be used as important indicators for early and correct diagnosis of variety of infectious and noninfectious diseases, for rational assessment of treatment regiments, and for undertaking effective prophylactik measures. These parameters can be assessed by simple and cheap colorimetric methods and these values can be facilitated by the other studies to be carried out in poultry.