Saybolt viskozimetresi dizaynı
Design of saybolt viscosimeter
  1. Tez No: 136612
  2. Yazar: ÇİSİL TİMURALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÜREYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viskozite, viskozimetre, Viscosity, viscosimeter
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada akışkanların karakteristik özelliklerinden olan viskozite incelenmiştir. Sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Endüstride viskozite önemli bir özellik olup, bir çok alanda kullanılan akışkanlarda (gıda endüstrisi, matbaacılık, hidrolik sistemler, vs) etkisini hissettirir. Bu çalışmada imal edilen prototip Saybolt viskozimetresi ile çeşitli akışkanların viskozitesi ölçülmüştür. Başlangıçta viskozite türleri ve viskoziteyi etkileyen etmenler üzerinde durulmuştur. Bunlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır, viskozite birimleri, tipik viskozimetre çeşitleri ve bunların birbirleri ile olan ilişkileri incelenmiştir. Elde edilen deney sonuçlan tablolar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this project one of the most important characteristics of fluids, viscosity, is examined. Viscosity by definition is the resistance of a fluid against flow. Viscosity is an important parameter in many fields of industry such as food industry, hydraulic systems etc., and is a major factor of concern in most of the fluids used in these fields. In this study a saybolt type viscosimeter is manufactured and viscosity of different fluids are measured. Factors that effect viscosity are examined compared with each other. Different types of viscosimeters and their relationship as well as viscosity units are examined throughout this study. Data based on the results of the experiments that were performed is presented in tabulated form.