Kurşun, demir ve kadmiyumun chromosorb 105 kolonuyla deriştirilmesi ve atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayinleri
Determination of lead, iron and cadmium by atomic absorption spectrometry after preconcentration with chromosorb 105
  1. Tez No: 136692
  2. Yazar: AYDAN ELÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, demir, kadmiyum, Chromosorb- 105 kolonu, Zenginleştirme, Atomik absorpsiyon spektrometrisi, Lead, iron, cadmium, Chromosorb- 105 column, Preconcentration, Atomic absorption spectrometry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
V ÖZET Bu çalışmada, alevli ve grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi ile bazı su örneklerindeki Pb, Fe ve Cd tayini için kolon tekniğini esas alan bir zenginleştirme yöntemi geliştirildi. Tamponlanmış örnek çözeltilerindeki analit iyonları dietilditiyokarbamat kompleksleri halinde Chromosorb 105 reçinesi ile dolgulu kolonda tutuldu. Tutunan kompleksler aseton veya 0,01 M EDTA çözeltisi ile elue edildi. Yöntemin verimliliğini etkileyen pH, reçine miktarı, ligand miktarı, örnek hacmi, akış hızı ve yabancı iyon etkisi gibi bazı parametreler değerlendirildi. Optimum çalışma koşullan altmda Pb, Fe ve Cd için geri kazanma verimleri sırasıyla % 100+4, % 91+6 ve % 90±3 olarak bulundu. Bağıl standart sapmalar % 6'dan küçüktür. Bağıl hata % 5'den küçüktür. Pb, Fe ve Cd için gözlenebilme sınırlan sırasıyla 0,36, 0,15 ve 0,18 ug/mL olarak bulundu. Geliştirilen yöntem, Çandarlı ve Aliağa körfezlerinden alman deniz suyu ve laboratuvanmızdan alman çeşme suyuna uygulandı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, preconcentration method based on a column technique was developed for determination of Pb, Fe and Cd in some water samples by flame or graphite furnace atomic absorption spectrometry. The analyte ions as their dietilditiyokarbamate complexes were retained on a column filled with chromosorb 105 resin from buffered sample solutions. The retained complexes were eluted with acetone or 0,01 M EDTA solution. Several parameters governing the efficiency of the method were evaluated including pH, resin amount, ligand amount, sample volume, flow rates and divers ion effects. The recoveries of Pb, Fe and Cd under the optimum working conditions were found to be as 100±4 %, 97+6 % and 90±3 %, respectively. The relative standard deviations were less than 6%. The relative error was less than 5 %. The detection limits of lead, iron and cadmium were found to be 0,36, 0,15 and 0,18 ug/mL, respectively. The developed method was applied to sea water samples taken from Çandarlı and Aliağa Gulfs, and tap water sample taken from our laboratory.