Türk firmalarının sermaye yapılarının belirleyen unsurlar
The Determinants of capital structure of Turkish companies
  1. Tez No: 137210
  2. Yazar: GÖKALP BAHÇELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇ ÜLENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Borçlanma, Borç XII, Capital Structure, Corporate Borrowing, Debt xm
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü ; Sosyal Bilimler Ânabilim Dalı : İşletme Programı : İşletme Tez Danışmanı : Prof. Dr. Burç ÜLENGİN Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Mayıs 2003 ÖZET TÜRK FİRMALARININ SERMAYE YAPILARINI BELİRLEYEN UNSURLAR Gökalp BAHÇELİ Bu çalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kote olmuş endüstriyel ve ticari firmaların sermaye yapılarının hangi unsurlardan etkilendiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya baz olarak 1995-2000 yıllan arasındaki veriler alınmıştır. Sermaye yapısı firmaların çeşitli borç/özsermaye oranlan ile temsil edilmiş, sermaye yapısını etkileyen unsurlar ise temelde bilanço ve gelir tablosuna ait parametrelerden seçilmiştir, incelemeye tabi tutulan unsurlar; firma büyüklüğü, firma karlılığı, operasyonel kaldıraç, varlık dönüş hızı, iş riski ve firma büyüme hızıdır. Söz konusu unsurların etkilerini dış ekonomik çevreden yalıtabilmek için piyasa faiz oram, GSMH ve bankacılık sektörü kredi hacmi değişkenleri makro değişkenler olarak modele eklenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, firma büyüklüğü, firma karlılığı ve varlık dönüş hızının sermaye yapısı üzerinde etkili unsurlar olduklan söylenebilir. Araştırmanın bir yan ürünü olarak kredi hacminin makro ekonomik değişkenler arasında en çok etkiye sahip * olduğu, diğer makro ekonomik değişkenlerin ise firmaların sermaye yapılan üzerinde etkili olmadıklan söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
University ; Istanbul Technical University Institute : Institute of Social Sciences Science Programme : Management Programme : Management Supervisor : Prof. Burç ÜLENGİN Degree Awarded and Date : Master of Science - May 2003 ABSTRACT THE DETERMINANTS OF CAPITAL STRUCTURE OF TURKISH COMPANIES Gökalp BAHÇELİ In this study, the determinants of capital structure of the Turkish Companies that are quoted in Istanbul Stock Exchange are investigated. The basis for the empirical study is the financial data of the years 1995-2000. Capital structure is represented by the various debt/equity ratios, while the determinants of capital structure are selected from different parameters of balance sheet and income statements. The determinants that are included in the study are company size, company profitability, operational leverage, asset turnover rate, business risk and growth ratio. Macro economic variables like interest rate, per capita GDP and banking sector debt supply to private companies are included in the model in order to isolate the effects of the macroeconomic environment on the proposed micro determinants. The findings of the empirical study show that company size, company profitability and asset turnover rate are effective on capital structure. One of the secondary products of the study is that banking sector debt supply to private companies is the only effective macroeconomic variable among.the chosen three factors.