Yatılı ilköğretim bölge okullarının yönetimsel sorunları (Tunceli ili örneği)
The administrational problems of primary education boarding district schools (the sample of Tunceli city)
  1. Tez No: 137293
  2. Yazar: YÜCEL FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Administrational Problem, Primary Education Boarding District Schools (PEBDS) vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, Yatılı İlköğretim Bölge Okulları(YlBO)' ndaki yönetimsel sorunları öğretmen görüşlerine göre ortaya çıkarmak ve öğrenim düzeyi, cinsiyet öğretmenlik alanı ve çalışma süresine göre bu sorunlara ilişkin görüşlerin farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Tunceli ilindeki 9 YİBO' da bulunan bütün öğretmenler oluşturmaktadır. Evren ve örneklem aynı olup, 99 öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve iki bölümden oluşan anket kullanılmıştır. Birinci bölüm öğretmenlerin kişisel özelliklerini, ikinci bölüm ise yönetimsel sorunları içeren sorulardan oluşmaktadır. Yönetimsel sorunlar, üç boyut altında toplanmıştır. Bu boyutlar; yönetim, pansiyon hizmetleri ve öğrenci hizmetleridir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde öğretmenlerin kişisel özelliklerinin belirlenmesinde ve yönetimsel sorunların düzeyinin belirlenmesinde Frekans, Aritmetik Ortalama ve Yüzdelikler hesaplanmıştır. Sorunların cinsiyet ve öğretmenlerin branşına göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesinde T testi ; sorunların öğretmenlerin öğrenim düzeyi ve çalışma süresine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlan, yönetimsel sorunlardan pansiyon hizmetleri boyutundaki sorunların diğer boyutlardan daha fazla önemli görüldüğünü göstermiştir. Yönetimsel sorunların bütün boyutlarındaki sorunlara ilişkin öğretmen görüşleri ortalamaları sınıf öğretmenlerinde branş öğretmenlerinden daha yüksek düzeyde çıkmıştır. Araştırma sonuçları, yönetim ve öğrenci ivhizmetleri alanındaki sorunlara ilişkin sınıf ve branş öğretmenlerinin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğunu göstermiştir (t =2, 50). Yönetimsel sorunlar yüksek lisans öğrenim düzeyine sahip olan öğretmenlerce diğer öğrenim düzeyine sahip öğretmenlerden daha yüksek düzeyde algılanmıştır Anahtar Sözcükten Yönetimsel Sorun, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu(YİBO)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to determine the administrational problems of Primary Education Boarding District Schools (PEBDS) according to teachers' view and to determine whether the problems to the teachers' view differ depending on the teachers' educational level, sex, branch and time of working. The descriptive screening model was used in this research. The populations of the research are all the teachers who works at nine Primary Education Boarding District Schools (PEBDS) in Tunceli. The sample and population are same and consists ninety nine teachers. To collect the data, the questionnaire that developed by the researcher which consists of two sections was used. The first section contains the personal features of the teachers; the second section contains the questions of the administrational problems. The administrational problems loaded on three dimensions. These dimensions are; administration, boarding home service and student personnel service in order to analyze the data, to determine the personal features of the teachers' and level of the administrational problems Frequency, Arithmetic Mean and Percentages are calculated. In order to determine whether the problems differ depending on sex and branches of teachers' T Test; to determine whether the problems differ according the teachers' educational level and time of working One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used. The results showed, the problem that is in dimension of boarding home service was found very important than the other dimensions of administrational problems. The mean of classroom teachers' view that all dimensions of administrational problems appeared more higher than subject teachers. The results showed significantly statistically difference between view of classroom VIteachers and subject teachers in dimension of administration and student personnel service (t=2, 50). The administrational problems were percept higher by teachers who has master degree than the teachers which have other educational level.