Çalışma ahlakının kültürel göreliliği: Nitel bir araştırma
- Tez No: 137373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik ve ahlak, Çalışma ahlakı, Püriten ahlak, Kültürel görelilik, Yerel ve evrensel değerler m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, gerek çalışma ahlakına ilişkin değerler üzerinde, gerekse iş değerleri üzerinde, kültürün ve yerel değerlerin etkili olduğunu ortaya koymaktır. Bu bağlamda ilk önce çalışma ahlakına ilişkin temel kavramlar ve literatürde sıkça adı geçen“Protestan çalışma ahlakı”kavramı detaylarıyla ele alınmıştır. Daha sonra ise bu kavramlar üzerinde kültür olgusunun etkili olacağı varsayımından yola çıkılarak kültür kavramı üzerinde durulmuştur. Kültürün insan davranışları ve çalışmaya yüklenen değerler üzerine etkileri spesifik örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Bu açıdan Türkiye'de çalışma ahlakının durumu da ülkemizde ve yurt dışında yapılan çalışmalar göz önüne alınarak incelenmiştir. Son olarak ise 36 özel sektör çalışanı ile yapılan nitel bir araştırmaya yer verilmiştir. Çalışma ahlakına ilişkin yerel değerlerin de keşfedilmesini amaçlayan bu çalışma, çalışanlarla yüz yüze görüşmeler şeklinde yapılmış ve sonuçlan bu amaç doğrultusunda değerlendirilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study is to reveal the impact of culture and local beliefs on both work ethic and job values. To this effect, the study looks, first, into the basic concepts in work ethic and the concept of the“Protestant work ethic”frequently discussed in the relevant literature. Next, the reserch dwells on the concept of culture, assuming that culture as an element may have significant influence on these concepts. The study then seeks to explain, by means of specific examples, the effect of culture on human behavior and on the values attributed to work. In this respect, the characteristics of work ethic in Turkey is evaluated in the study by taking into consideration the work conducted in the matter both in Turkey and abroad. Finally, the study includes a quantitative research based on 36 workers in the private sector. The research has been conducted via open-ended interviews with the workers with the aim of further disclosing the local values relating to work ethic, and has been evaluated and interpreted accordingly.