6. sınıf demokratik hayat ünitesinde sosyal bilgiler öğretmenlerinin hazırladıkları yazılı sınav sorularının kapsam geçerliği ve taksonomik boyutunun incelenmesi
  1. Tez No: 137605
  2. Yazar: NİYAZİ KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDRİS ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Social sciences teacher, Assessment, Evaluation, Extent validity, Emblem table, Bloom taxonomy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin yeni sosyal bilgiler dersi öğretim programına göre 6. sınıflara yönelik, Demokratik Hayat ünitesinde sosyal bilgiler öğretmenlerinin hazırladıkları ölçme sorularının kapsam geçerliği ve taksonomik boyutu ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerini kullanılmıştır. Çalışma, 2002 - 2003 eğitim öğretim yılında, Trabzon ili Akçaabat ilçe Merkezinde ve Köy okullarındaki ilköğretim okullarında görev yapan 46 sosyal bilgiler dersi branş öğretmenin 26 tanesinin“Demokratik Hayat”ünitesi ile ilgili olarak sınama durumlarında sordukları sorular incelenmiştir. Bununla birlikte MEB'nın“Demokratik Hayat”ünitesi ile ilgili olarak belirlemiş olduğu ünite özel amaçlan da incelenmiştir. Ayrıca sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin“Demokratik Hayat”ünitesi ile ilgili olarak sınama durumlarında sordukları soruların bir kısmı açıklık getirmek amacıyla öğrencilere de sorularak, 24 öğrenci ile de yan yapılandırılmış formda mülakat yapılmıştır. Araştırma sonunda sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin“Demokratik Hayat”ünitesi ile ilgili olarak sınama durumlarında sordukları sorularda kapsam geçerliliğini sağlayamadıkları, sorularının daha çok alt düzeydeki davranışları ölçmek için uygun oldukları, daha üst düzeydeki öğrenci kazanımlarını ölçebilecek sorulan soramadıkları tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Sosyal bilgiler dersi öğretmeni, Ölçme, Değerlendirme, Kapsam geçerliği, Belirtke tablosu, Bloom taksonomisi
Özet (Çeviri)
In this research, extent validity and taxonomic dimension of the evaluation questions prepared by social studies teachers in the unit of“Democratic Life”are tried to be evaluated in relation to the new social sciences cirriculum based on 6th classes. In this project, quantitative and qualitative research methods were used. In the research during 2002-2003 academic year, it was evaluated the questions asked by 26 of 46 social studies branch teachers during the testing situation related to democratic life unit in Akçaabat in city of Trabzon and in some of the village schools. In addition to this, special unit objectives related the Democratic Life determined by MEB were evaluated. On the other hand, some of the questions which were asked during the testing period by the social sciences teachers, have been asked to the students for the purpose of clarifying and interviews were provided to the 24 students in semi-structured questionnaire. At the end of the research, it is concluded that the social sciences teachers are not able to provide the extent validity in the testing questions related to the unit of Democratic Life and it is obtained the questions are suitable for only measuring the behaviours in very low level, but not for the the students' gaining at the high level.