Two essays on macroeconomics
Makroekonomi konulu iki makale
  1. Tez No: 137680
  2. Yazar: BURAK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dışa Açıklık, Para Politikası, Asimetrik Etki, Maliye Politikası iv, Openness, Monetary Policy, Asymmetric Effect, Fiscal Policy m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET MAKROEKONOMİ KONULU İKİ MAKALE Doğan, Burak Master, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hakan Berument Ağustos 2003 Ampirik bulgular, dışa açıklığın, para politikasının üretim üzerindeki etkisini azalttığını, ancak fiyatlar üzerindeki etkisinin ise istatiksel olarak anlamlı olmadığını göstermektedir. Bu araştırmanın ilk kısmında, bu öngörüler, 1987:1 - 2001:1 dönemini kapsayan üç aylık veriler kullanılarak Türkiye için test edilmektedir. Bu kısım, dışa açıklığın, para politikasının üretim ve fiyatlar üzerindeki etkisini nasıl etkilediği değerlendirilmektedir. İkinci kısmın amacı, genişletici ve daraltıcı kamu harcamalarının, Türk ekonomisi üzerinde asimetrik etkilere sahip olup olmadığı değerlendirilmektedir. Fiyat yapışkanlığı, değişiklikleri algılama (kalıcı veya geçici) ve tam istihdama yakınlığa bağlı olarak, maliye politikasının etkileri asimetrik olabilir. Bu kısımda, söz konusu asimetri, 1987:1 - 2001:1 dönemini kapsayan üç aylık veriler kullanılarak Türkiye örneği için değerlendirilmektedir. Elde edilen ampirik sonuçlara göre, genişletici kamu harcamaları şokuna tepki olarak özel tüketim ve yatırım azalmaktadır; ancak, bu değişkenler, daraltıcı kamu harcamalarına tepki olarak ya değişmemekte, ya da çok az oranda azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO ESSAYS ON MACROECONOMICS Doğan, Burak M.A., Department of Economics Supervisor: Associate Prof. Dr. Hakan Berument August 2003 The empirical evidence suggests that openness decreases the effect of monetary policy on output; however the effect on prices is not statistically significant. In the first chapter of this research these predictions are tested over the open economy of Turkey for quarterly data from 1987:1 to 2001:1. This chapter assesses how the openness affects the effectiveness of monetary policy on output and prices. The purpose of the second chapter is to assess if expansionary and contractionary government spending shocks have an asymmetric effect for Turkish economy. There might be asymmetry for the effect of fiscal policy on economic outcome due to stickiness of prices, perception of changes (permanent versus transitory) and nearness to full employment. This chapter assesses this asymmetry for Turkey by using quarterly data from 1987:1 to 2001:1. The empirical evidence reported here reveals that private consumption and investment decrease in the face of expansionary government spending shocks; however, they either do not change or decrease very little under contractionary government spending shocks.