E-ticaret ve Kayseri'deki firmaların e ticaretten yararlanmalarına yönelik bir araştırma
E-commerce and research one use of e-commerce by the firms in Kayseri
  1. Tez No: 137748
  2. Yazar: NEŞE ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, E-ticaret, İnternette Pazarlama, Internet, E-commerce, Marketing on the Internet
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
E-TÎCARET VE KAYSERİ'DEKİ FİRMALARIN E-TÎCARETTEN YARARLANMALARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA ÖZET Günlük hayatın her alanına giren internet, iletişimden araştırmaya, alışverişten reklama her alanda yerini almış, ticaretin ve pazarlamanın vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. Haberleşme ve iletişimin en yoğun olarak kullanıldığı pazarlama, internet aracılığıyla yeni bir boyut kazanmış ve pazarlama alanında bir takım yenilikleri de beraberinde getirmiştir. İnternet kullanıcılarının hızla artması internet yoluyla pazarlamanın yani e-ticaretin gelişimini de hızlandırmıştır. E-ticaret yoluyla; ticari potansiyel artmakta olup, işletmeler mal ve hizmetlerini çok daha geniş kitlelere tanıtma ve pazarlama imkanı bulabilmektedir. Tüketiciler ise, çok daha geniş yelpazeli ürün ve fiyat seçeneklerine, satın almak istedikleri ürünlere ilişkin pazar bilgilerine daha az zaman harcayarak ve daha az işlem masrafı yaparak ulaşabilmektedir. Elektronik ortamda yapılan işlemler e-ticaretin kapsamım oluştururken; telefon, televizyon, faks, kredi kartları, elektronik veri değişimi (EDI), www, internet gibi araçlar e-ticareti desteklemektedir. E-ticaret, reklam maliyetleri, üretim, tasarım, sipariş, sevkiyat, tedarikçilerle iletişim gibi birçok maliyet unsurunu azalttığı için işletmeler arasında yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Henüz kısa bir geçmişi olmasına rağmen internet kullanımın artması, iletişim altyapısının güçlenmesi ve güvenlik konusundaki endişelerin büyük oranda ortadan kalkmasını sağlayan güvenlik teknolojilerinin gelişmesi e-ticaretin tüm dünyada yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Müşteri beUentilerinin pazarı yeniden tanımladığı veya yeni pazarlar oluşturduğu koşullarda e-ticareti benimseyen firmalar, daha hızlı uyum sağlamakta ve rekabet konusunda avantaj elde etmektedir. Bireylere ise, alışveriş, bilgi ve hizmetlere erişim, kamu ile etkileşim konularında fiziki uzaklık ve zaman kısıtlarım ortadan kaldıran yeni yollar sunmaktadır. Bu tez çalışması e-ticareti ana hatlarıyla ele alıp, Kayseri'deki firmaların e-ticaret uygulamaları hakkında fikir elde edebilmek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, e-ticaretin tanım ve kavramlarına değinilmiştir. E-ticaretin tanımı, altyapısı, kapsamı, araçları, e-ticaret modelleriIll anlatılmaya çalışılmıştır, ikinci bölümde, e-ticaretin uygulanması ve etkileri incelenmiştir. E-ticaretin dünyada ve Türkiye'de uygulanması, ekonomik ve sosyal etkileri, iş dünyasına, yönetime, KOBÎ'lere, tüketiciye ve pazarlamaya etkileri incelenmiştir. Ayrıca geleneksel ticaret ile karşılaştırma yapılıp avantajları ve dezavantajlarından da söz edilmiştir. Güvenlik, vergilendirilme ve tüketicinin korunması ile ilgili sorunlardan bahsedilmiş, e-ticaretin gelişimine yönelik yapılan çalışmalarda anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise, internette pazarlama başlığı altında mal ve hizmet özellikleri, fiyat, dağıtım ve tutundurma konulan incelenmiştir. Dördüncü bölümde, araştırmanın uygulama kısmı yer almakta olup, Kayseri' de faaliyet gösteren firmalar üzerine bir uygulama yapılmıştır. Anket yardımıyla elde edilen verilerin frekansları hesaplanarak tablolar halinde gösterilmiştir. Ayrıca oran testi uygulanarak verilen ifadelere cevaplayıcılann büyük bir bölümünün katılıp katılmadığı istatistiksel olarak test edilmiştir. Çalışmamız sonucunda, internette yer alan hizmetlerin önem dereceleri itibariyle bilgi temin etmenin en önemli hizmet olduğu görülmüştür. Firmalar gelecekte internetin mal satm alma, satış, müşteri ile iletişim ve reklam alanlarındaki kullanımlarının artacağım düşünmektedir. Sonuçlara göre gelecek yıllarda e-ticaret önemli bir oranda artacaktır. İnterneti ve e-ticareti benimseyip, kabul eden ve bunlara ilişkin hizmetleri bünyesine adapte eden firmalar büyük bir rekabet avantajı kazanacaktır. Gelecekte internet ve e- ticaret pazarlamanın yam sıra işletmenin bütün fonksiyonlarım etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
E-COMMERCE AND A RESEARCH ON USE OF E-COMMERCE BY THE FIRMS IN KAYSERİ ABSTRACT The internet, that enters in our daily life from communication to research, from shopping to advertisement, became an important component of trading and marketing. With the development of internet, the marketing in which communication is used intensively, has a new dimension and some new developments. The increasing number of internet users is at the same time accelerates the marketing on the internet in other words e-commerce. Commerce potential is increasing and the firms advertise and market their products and services to the larger number of people with the internet. The consumers can attain larger range of prices, product chices and market information that they want to buy by spending less time and making less operation expenses. The operations made in electronic environment constitute the scope of e-commerce that is supported by telephone, television, fax, credit cards, electronic data interchange (EDI), www and internet. The e-commerce is being begun to use by the the managements intensively because; it reduces the advertisement, production, envisagement, order, sending, communication with the suppliers' costs. Although it has a short past, the internet spreads all over the world because of the increasing number of internet users, strong infrestructure of communication, elimination of security enxaities by the developments in security tecnology. At the situation of redifinition of the market or constitution of the new markets by the consumers' expectations, the firms, that use e-commerce, are able to adapt to the market quickly and gain advantage in the market. At the same time, it presents new ways to the individuals in the titles of shopping, arriving to the services and information, interaction with the public by the elimination of physical distances and time restrictions. This thesis is prepared for taking up the main lines of e-commerce and getting ideas about the firms' e-commerce applications in Kayseri. This research consists of 4 chapter, m the first chapter, definition and e-commerce concepts are mentioned. In this chapter, definition, infrestructure, scope, means and the models of the e-commerce isbeing tried to explain. In the second chapter, applications and effects of the e-commerce are examined. Applications of the e-commerce in the world and in Turkey, social and economic influence of it,, effects of the e-commerce tö the business world, the managements, the KOBİs, the consumers and the marketing are examined. Also, by comparing it with the traditional commerce, advantages and disadvantadges of the e- commerce is talked and security, taxation, protection of consumers' problems are mentioned, studies on development of the e-commerce is also explained. In the third chapter, under the title of marketing on the internet, features of goods and services, pricing, distribution and promotion are examined. In the fourth chapter, application part of the research and its application to the firms in Kayseri is made. The calculated frequencies of the data that are got from public survey are shown on the tables. It is statically tested that by applying ratio test, either agree or disagree major part of the people in the public survey with the expressions in the survey. At the result of the study, it is seemed that to obtain information on the internet is the most important service then the importance degrees of services given on the internet. The firms think that use of internet will increase to buy and sell goods, to communicate with the consumers and to advertise in the future. According to the results, the e-commerce will increase in the coming years. The firms accept and adapt the internet, the e-commerce and related services with these to their firms will gain an impartant advantage in the competition. In the future, the internet and e-commerce will effeect not only the marketing but also all of the functions of the managements.