Hemorajik şokta naloksonun kan basıncı ve kortizol düzeyine etkisinin prospektif analizi
The prospective analysis of naloxone's effect on blood pressure and cortisol in hemorrhagic shock
  1. Tez No: 137930
  2. Yazar: S. NİHAL TOPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL GÖKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hemorajik şok, Nalokson, Adrenal Yetmezlik IV, Hemorrhagic shock, naloxone, surrenal insufficiency. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET HEMORAJİK ŞOKTA NALOKSONÜN KAN BASINCI VE KORTİZOL DÜZEYİNE ETKİSİNİN PROSPEKTİF ANALİZİ i Hemorajik şokun en önemli nedenleri gastrointestinal sistem kanamaları ve travma sonrası hem eksternal hem de vücut boşluklarına internal kanamalardır. Akut kanama meydana geldiğinde kardiyovasküler, solunum, renal, hematolojik ve nöroendokrin sistemlerde fizyolojik yanıtlar tetiklenir. ı Hemorajik şokta p-endorfin salınır ve şokun patoflzyolojisinde rol oynar. Ayrıca opioid sistem ve şok süresince salgılanan mediyatörler nedeniyle adrenal yetmezlik gelişebilmektedir. Opiat antagonist! olan nalokson p-endorfinin bu etkilerini inhibe ederek hemorajik şokta kan basıncını arttırır, ACTH ve kortizol düzeyini arttırır. Bu çalışmanın amacı, naloksonun hemorajik şokta kan basıncı ve kalp hızı gibi hemodinamik parametreler ve sürrenal yanıt üzerine etkisini araştırmaktır. Hemorajik şok ile gelen 30 yetişkin hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak 2j eşit gruba ayrıldı Synacten uygulanan (Grup 1; n=15); Synacten ve nalokson (Grup 2; n=15). Her iki gruptaki hastalardan CBC, glukoz, BUN, SGPT, SGOT, Cr, Ca^, LDH, Na+, K+, amilaz, arteriyel kan gazı, laktat, bazal kortizol düzeyi ve kross kan örneği alındı. ' Takiplerinde geliş, 15., 30., 60. ve 120. dakikalardaki kalp hızlan, sistolik ile diyastolik kan basınçtan kaydedildi. Her iki gruptaki hastalara Synacten depot lmg ampul ÎM gelişlerinden itibaren ilk 5. dakikada uygulandı. Grup 2'ye synacten'e ek olarak nalokson 2 mg iv uygulandı. Synacten depot lmg ampul ÎM yapıldıktan 60 dakika sonra kontrol rçortizol değeri için tekrar kan örneği alındı. Her iki gruptaki tüm hastalara acil servise başvuru anından itibaren ilk 10 dakika ilerisinde 20-40 ml/kg SF 20 dakika içinde hızlıca verildi. Hastalara verilecek kan gelene l^adar SF infüzyonuna santral venöz basınç (SVB)>10 mmHg olacak şekilde devam edildi. Her iki gruptaki 10 hastaya kan verildi. Her iki gruptaki SF veya kan ile basıncı yükselmeyen 4 hastaya 10-25 ug/kg/dakika dopamin infuzyonu eklendi. SF, kan ve dopamin ille kan basıncı yükselmeyen Grup l'deki 4, Grup 2'deki 2 hastaya 0.01-0.75 ug/kg/dk adrenalin inftizyonu başlandı. Her iki gruptaki 7 hastaya sodyum bikarbonat tedavisi verildi, i Her iki grupta başvuru anında (bazal) kortizol değerleri birbirinden farklı değil iken (p=0.1) 1 mg ACTH uyan testinden 60 dakika sonra alman kortizol değerleri 2. grupta (ilave nalokson verilen grup) 1. gruba göre daha yüksek saptandı (p=0.008). IIIGrup 2'de bazal kortizol ve sinakten test sonrası kortizol düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmazken (p=0.3), 1. grupta bazal kortizol düzeyi ile ACTH uyan testi sonrası kojrtizol düzeyi arasında anlamlı düşme saptandı (p=0.003). ı Sonuç olarak hemorajik şokta sürrenal yetmezlik gözlenebilir, nalokson sürrenal fonksiyonları korumakta ve kan basıncım yükseltmektedir. Hemorajik şokta verilen tedaviye ek[ olarak kan temin edilene kadar zaman kazanılması İçin nalokson tedavisini öneriyoruz. !
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROSPECTIVE ANALYSES OF NALOXONE'S EFFECT ON BLOOD PRESSURE AND CORTISOL IN HEMORRHAGIC SHOCK The common causes of hemorrhagic shock are gastrointestinal bleedings, external and infernal hemorrhages due to trauma. Acute hemorrhage triggers cardiovascular, respiratory, renal, hemathologic and neuroendocrinal responses. 3-endorphin is released in hemorrhagic shock and plays a role in it. Due to the opioid system secretory increases of mediators in shock adrenal insufficiency may develop. Naloxone is an opiate antagonist and increases blood pressure by inhibiting p-endorphin and increasing ACTH and Cortisol levels effects. The aim of this study is to determine the effects of naloxone on hemodynamic parameters such as blood pressure, heart rate and surrenal response in hemorrhagic shock. Thirty patients with hemorrhagic shock were divided into two groups. Synacten (Qroup 1; n=15); Synacten and naloxone (Group 2; n=15). CBC, glucose, BUN, SGPT, SCjOT, Cr, Ca“1”1", LDH, Na+, K+, amilase, arterial blood gas, lactate, basal Cortisol level, croos match blood samples were studied in both two groups. Heart rates, systolic and diastolic blood pressures were measured on arrival time, 15th, 30th, 60th and 120th minutes. Synacten depot 1 mg was administered to every both group patients intramuscularly and naloxon 2 mg was administered to the second group patients intravenously at the 5 minutes of arrival. After 60 minutes applying synacten depot 1 mg IM, blood sample was taken for the control Cortisol levels. At the first 10 minutes of arrival, 20-40 ml/kg SF was administered to both group patients in 20 minutes. SF infusion continued till the central venous pressure (CVP) >10 and acfiieving blood from the blood bank. Blood transfusion was administered to 10 patients in each group. We couldn't maintain blood pressures with SF or blood transfusion in 4 patients in each group then 1 0-25 ug/kg/min dopamin infusion was added to the treatment. Adrenalin therapy was administered infdoses of 0.01-0.75 (j/kg/min to 4 patients in the first group and to 2 patients in the second group in which SF, blood transfusion and dopamin treatment is insufficient to increase blood İ pressures. Sodium bicarbonate was applied to 7 patients in each group. Basal Cortisol levels weren't different in both groups (p= 0.1 ) ACTH stimulation test (synacten) was adminestered, the control Cortisol levels at the 60th minute were significantly increased in thesecond group (naloxone group) when compared to the first group (p=0.008). However there was no significant difference between basal and control Cortisol levels (p=0,3) in the second group, there was significant difference between basal and control Cortisol levels in the first group (p=0.003). In conclusion, surrenal insufficency may occur in hemorrhagic shock, naloxone maintain surrenal functions and increase blood pressure. We suggest that naloxone may be used to patients with hemorrhagic shock till the achievement of blood for transfusion.