Dispne ile başvuran geriyatrik olgularda yakınma şiddeti ile klinik ve laboratuar verilerinin değerlendirilmesi
Preception of dyspnea in the elderly: is it reliable clinical sign?
- Tez No: 137938
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Elderly, dyspnea severity, Borg, perception. 10
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV. ÖZET Dispne ile başvuran geriyatrik olgularda yakınma şiddeti ile klinik ve laboratuar verilerinin değerlendirilmesi Dr. Aslıhan YürüktOmen Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp AD. İnciraltı / ÎZMİR Amaç: Acil servise başvurularda önemli bir yer kaplayan geriyatrik olgularda nefes darlığının hasta ve hekim tarafından algılanan şiddetinin prognostik ve laboratuar parametrelerle ilişkisi çalışmalarla net olarak ortaya konmamıştır. Çalışmamızda acil servise nefes darlığı yalanması ile başvuran geriatrik hastalarda nefes darlığı şiddetinin; kan gazları, arteriyel oksijen saturasyonu, 15 gün içinde ölüm gibi laboratuar ve klinik parametrelerle korelasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Acil servise dispne yakınmasıyla başvuran 65 yaş üzeri ardışık tüm hastalar çalışmaya alındı. Her bir hastanın yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, hastalık ve sigara hikayeleri, ilk başvuru anındaki vital bulguları, zirve akım hızı (PEF) ve arteriyel kan gazı (AKG) verileri kaydedildi. Hastalar dispne şiddetini belirlemek amacıyla 100 mm'lik vizüel analog skala (VAS) ve 12 değişkenli Borg skorlaması üzerinde işaretleme yaptılar. Benzer şekilde uzman hekim veya acil serviste en az iki yıldır çalışmakta olan kıdemli hekim tarafından hastanın dispnesini değerlendirmek amacıyla yine 100 mm'lik VAS ve Medical Research Council (MRC) skorlaması üzerinde işaretleme yapıldı. Hastalara 15 gün sonra telefonla ulaşılarak genel durumları, tekrar acil servise başvurup başvurmadıkları hakkında bilgi alındı, 15 gün sonraki MRC skorları kaydedildi. Hastaların VAS, Borg ve MRC skorları ile belirlenen dispne yalanmalarının yaş, cinsiyeti, eğitim düzeyi gibi demografik parametrelerle, öykü özellikleriyle ve vital bulgular, AKG parametreleri, PEF değerleri gibi klinik ve laboratuar verileriyle ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alman 181 hastanın VAS ortalaması 65.4 mm idi. VAS değerleri yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyinden bağımsızken SaC«2 (p=0.040), PaCCh (p=0.010), pH (p=0.020) düzeyi ve solunum sayısı (p=0.000) ile aralarında anlamlı ilişki saptandı. Hekim VAS ortalaması 50.5 mm olarak bulundu ve benzer şekilde hekim VAS değeri ile SpÜ2 (p=0.006), Sa02 (p=0.001), pH düzeyi (p=0.000), PEF değeri (p=0.000) ve solunum sayısı (p=0.006) 8arasında da anlamlı ilişki saptandı. Hastaların MRC skorları ile PaC02 (p=0.017), pH (p=0.002), Pa02 (p=0.012), Sa02 (p=0.002), Sp02 (p=0.000) düzeyleri, PEF değerleri (p=0.006) ve solunum sayılan (p=0.010) arasındaki, Borg skorlan ile Sa02 (p=0.000), Pa02 (p=0.000), PaC02 (p=0.014) düzeyleri, PEF (p=0.045) değerleri ve solunum sayısı (p=0.000) arasındaki ilişki anlamlıydı. Borg ve MRC skorlan da yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyinden bağımsızdı. VAS hasta ile hekim VAS'ı (p=0.49, p=0.000), MRC (p=0.77,,p=0.000) ve Borg (p=0.23, p=0.030) skorlaması arasında, hekim VAS'ı ile MRC (p=0.41, p=0.000) ve Borg (p=0.58, p=0.000) skorlaması arasmda ve MRC ile Borg (p=0.306, p=0.000) skorlaması arasında anlamlı korelasyon bulundu. Sonuç: Acil servise dispne şikayeti ile başvuran geriyatrik olgularda dispne şiddetini değerlendirmede VAS, Borg ve MRC skalalan güvenle kullanılabilir. Her üç skala da laboratuar ve klinik verilerle ve birbirleriyle ilişkilidir. 9
Özet (Çeviri)
V. SUMMARY Perception of dyspnea in the elderly: Is it reliable clinical sign? Aslıhan Yürüktümen, MD Dokuz Eylül Univ. Medical School, Department of Emergency Medicine, İnciraltı, İzmir. Background: There is insufficient data in the literature concerning the correlation between clinical, laboratory variables and the severity dyspnea as perceived by the patient. The objective of this study is to investigate the correlation of dyspnea ratings with laboratory and clinical variables in elderly patients in the emergency department (ED) Methods: The study recruited all consecutive geriatric patients admitted in the ED with dyspnea. Age, sex, level of education, medical history, vital signs, peak expiratory flow (PEF) and arterial blood gases were recorded for each patients. Patients marked the severity of dyspnea using 100-mm VAS and Borg scales. Emergency physicians marked their estimates of dyspnea severity on Visual Analog Scale (VAS) and Medical Research Council Dyspne Scale (MRC). The patients were called up after a fortnight and MRC scores were obtained. Results: Mean VAS score of the eligible patients (N=181) was 65.4 mm. VAS scores rated by the patients themselves was found significantly related to SaC>2 (p=0.040), PaC02 (p=0.010), pH (p=0.020) and respiratory rate (p=0.000) while unrelated to age, sex, level of education. Mean VAS score revealed by physicians was 50.5 mm and had significant relation with Sa02 (p=0.001), Sp02 (p=0.006), pH (p=0.000) and respiratory rate (p=0.006). MRC scores were found related to Sa02 (p=0.002), PaC02 (p=0.017), pH (p=0.002), Pa02 (p=0.012), Sp02 (p=0.000), PEF (p=0.006) and respiratory rate (p=0.010) while Borg scores had significant relation with Sa02 (p=0.000), PaC02 (p=0.014), Pa02 (p=0.000), PEF (p=0.045) and respiratory rate (p=0.000). VAS markings by patients was correlated with VAS rating by physicians (p=0.49, p=0.000), MRC (p=0.77, p=0.000), Borg scores (p=0.23, p=0.030). MRC scores with Borg scores (p=0.306, p=0.000) significantly correlated. Conclusions: VAS, Borg and MRC scales was used to indicate estimates of dyspnea severity of the patients themselves in the ED correlates well with clinical and laboratory findings and could be viewed as a reliable guide in the management of elderly patients with dyspnea.