Ultrason uygulamasının kas hasarı üzerine etkisi
Effects of ultrasound on exercise-induced muscle damage
- Tez No: 138110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR A. DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Muscle damage, delayed onset of muscle soreness (DOMS), eccentric contraction, muscle damage enzymes (CK, LDH, ALT, AST), ultrasound, borg scale, perceived exertion
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV ÖZET Çelik, B., Ultrason Uygulamasının Kas Hasarı Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri ve Teknolojisi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Ultrason, spor yaralanmalarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir uygulamadır. Öte yandan, ultrason uygulamasının gecikmeli kas hasarına etkisi bilinmemektedir. Bu çalışma ultrason uygulamasının kas hasarına etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, yaşlan 21-30 arasında değişen 25 Spor Bilimleri öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Denekler ultrasonun uygulanma zamanına göre rasgele olarak aşağıdaki üç farklı gruptan birine ayrılmışlardır: 1) egzersizden 24 saat önce ultrason uygulanan grup (E24;n=9); 2) egzersizden hemen önce ultrasound uygulanan grup (E0;n=6) ve 3) ultrason uygulanmayan grup (K; n=10). Ultrason uygulanan gruplara 20 dk. süresince, üst kol ön bölgesinde biceps brachii kası lokalizasyonuna 1 MHz (1 :4oranında- 2msn açık, 8msn kapalı) 0,8W/cm2 kesikli ultrason uygulanmıştır. E24 grubuna ultrasound uygulamasını takiben 24 saat sonra, E0 grubu ise ultrason uygulamasının hemen sonunda kontrol grubundaki bireylerle birlikte egzersize alınmışlardır. Her 3 gruptaki denekler, daha önce belirlenmiş olan, dirsek ekleminde maksimum konsantrik fleksiyon sırasında kaldırabildikleri ağırlığın % 100 ile ekzantrik olarak (ekstansiyon yönünde) egzersiz yapmışlardır. Egzersize harekete kol tam fleksiyonda iken başlamış olan deneklerden dirsek eklemi tam ekstansiyona gelinceye dek verilen ağırlığa direnç göstermeleri istenmiştir. Ekstansiyona gelen kol yardımcı aracılığı ile başlangıç noktasına (dirsek ekleminin tam fleksiyonu) getirilmiş ve bireyin aynı hareketi tekrarlaması istenmiştir. Hareketin ekstansiyon aşaması (ekzantrik kasılma) ile dirence karşı yapılmayan (yardımcı ile) fleksiyon aşamasından oluşan 1 tekrarın 5 sn de tamamlanması istenmiştir. Metronom yardımıyla fleksiyon/ekstansiyon oranı 2/3 olarak ayarlanmıştır. Bireyler 25 tekrar sonrasında 5dk dinlenip ikinci kez 25 tekrar yaparak egzersiz protokolünü tamamlamışlardır. Bireylerden, egzersizden hemen sonra (O.gün), ve egzersizi takip eden 2.,3.,4.,5.,6.,7, ve 10. günlerde toplam 8 kez (5 |jl1 ) kan örneği alınmıştır. Serum örneklerinden kas hasar göstergeleri olan CK (kreatin kinaz), LDH (lactate dehidrogenase), ALT (alanine aminotransferase) veAST (aspartate aminotransferase) enzim seviyeleri takip edilmiştir. Aym süreler içerisinde, bireylerin kendi algıladıkları ağrı seviyeleri“Borg Skalası”ile ölçülmüştür. CK, LDH, ALT, AST ve algılanan ağrının zaman içerisindeki değişimi anlamlı görülürken (p0.05) Bu sonuçlar ultrason uygulamasının kas hasarına kısmen etkili olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Kas hasan, gecikmeli kas ağrıları (DOMS), ekzantrik kasılma, kas enzimleri (CK, LDH, ALT, AST), ultrason, borg skalası.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çelik, B., Effects of Ultrasound on Exercise-Induced Muscle Damage, Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis, Ankara, 2003. Therapeutic ultrasound is one of the most commonly used methods in treatment of sports related injuries On the other hand, there is remarkably little evidence for the effects of ultrasound on eccentric exercise induced muscle damage. The purpose of the this study was to determine the effects of ultrasound (US) on muscle damage. Twenty five male volunteer students were randomly assigned to one of three groups. 1) Twentyfour hours before eccentric exercise ultrasound treated group (E24; n=9); 2) Just before eccentric exercise ultrasound treated group (E0; n=6) and 3) control group (K; n=10). Ultrasound intensity was 0,8W/cm2, pulsed 1:4 ratio (2msec on, 8msec off) at a frequency of 1 MHz. Muscle damage was induced in the nondominant elbow flexors in a standartized eccentric-exercise regimen. Serum CK (creatine kinase), LDH (lactate dehidrogenase), ALT (alanine aminotransferase), AST (aspartate aminotransferase) ensymes and subjective pain {Borg) were measured after the exercise (O.day) and the following 2.,3.,4.,5.,6.,7, 10. days. CK enzyme activities were significantly lower in E24 compare to E0 and K only on day 0. (p0.05). This results show that ultrasound may partly be effective to attenuate eccentric exercise induced muscle damage.